A kedvezőbb, mindössze 5,1 százalékos júliusi inflációs adat, elhessegette a rövidtávú inflációs nyomással kapcsolatos félelmeket is - írta kommentárjában Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője. Hozzáteszi: a piacon több, ennél meredekebb lépésről (100 bázispontos vagy afeletti vágásról) szóló várakozások is elterjedtek hétfőn, de a magyar jegybank az előző kamatdöntéssel ellentétben most nem okozott meglepetést. Természetesen a reálgazdaság teljesítménye továbbra is jóval alacsonyabb alapkamatszintet indokolna, de az MNB-nek az államadósság finanszírozhatóságára és a pénzügyi stabilitásra is tekintettel kell lennie. Lévén, hogy egyre inkább érlelődik egy komolyabb korrekció a nemzetközi részvénypiacokon, melynek következtében jelentősen romlik majd a befektetői hangulat, így a forint lába alatt is megremeghet majd a talaj szeptemberben - állítja Sörös. Hiszen a jelenlegi 265-275 közötti stabilizálódás - az euróval szemben - döntően a kedvező nemzetközi hangulatnak és nem a magyar gazdaságba vetett bizalomnak köszönhető. Vélhetően ezért fogták most vissza magukat a galambok a monetáris tanács mai ülésén.

Az év végéig - tehát a hátra lévő négy kamatdöntő ülésen - a várt részvénypiaci korrekció miatt legfeljebb további 100 bázispontos csökkentést valószínűsít a Takarékbank, tehát az év végén 7-7,5 százalékra várja az alapkamat szintjét.

Az euró/forint némi átmeneti erősödéssel reagált a várakozásoknak megfelelő döntésre, 268 feletti szintekről némileg az alá csökkent a kurzus. Nem sokkal később a délelőtti, 268,30 környéki szintek stabilizálódtak újra, tehát alapvetően eddig nem volt forintpiaci reakció és nem is várható, melyben sokat nyom a latba a kedvező nemzetközi befektetői hangulat. A másodlagos állampapírpiaci hozamgörbén részben a döntést megelőzően, majd azt követően összességében 20-50 bázisponttal csökkentek a hozamok az éven túli lejáratokon, míg az egy évnél rövidebb lejáratokon 10-20 bázispontos volt a mínusz.

Amennyiben a jegybank továbbra is követi a piacot a kamatvágásokkal, a forint viszonylag stabil maradhat, a hozamok pedig a friss hírekre reagálhatnak az euró/forint árfolyam helyett - írja kommentárjában Barcza György, a K&H elemzője. Hozzáteszi: bár a jegybankárok soha sem fogják bevallani, a kamatpolitika - az elmúlt évekhez hasonlóan - újra az árfolyamra fókuszál. Éppen ezért várhatóan stabil marad az euró forintjegyzése.

A piac a következő 12 hónapra már 6,5 százalék alatti alapkamatot áraz, ami kényelmes helyzetet teremt az MNB számára, mert ha szükséges, a lassabb vágásokat használhatja szigorításként, miközben a gazdaság fokozatos fellendülése a stabil árfolyammal együtt lehetővé teszi, hogy lépésről-lépésre csökkentse az alaprátát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!