Hároméves kötvényből az eredetileg meghirdetett 20 milliárd forintos mennyiségre 106,3 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot a befektetők, így az adósságkezelő a maximális ráemeléssel élve 30 milliárdnyi papírt adott el. Az átlaghozam 1,97 százalék lett, ami 18 bázisponttal alacsonyabb a két héttel ezelőttinél és hat bázisponttal marad el a szerdai másodpiaci értéktől - írja a Portfolio.hu.

Az ötéves kötvények esetében a szintén 20 milliárd forintos kitűzött aukciós összegre 72,15 milliárdos kereslet mutatkozott, aminek köszönhetően szintén 30 milliárdot fogadott el az ÁKK. A 2,67 százalékos átlaghozam 8 bázispontos emelkedést mutatott a két héttel ezelőtti értékesítéshez képest, de egy bázisponttal elmaradt a másodpiaci értéktől.

A ritkábban értékesített 15 éves kötvények esetében 10 milliárd forintot hirdetett meg az aukción az adósságkezelő, a 19,5 milliárdos keresletet látva ezen végül nem emelt. Az átlaghozam 4,01 százalék volt.

Eladott még 24 milliárdnyi kötvényt az ÁKK

A délutáni úgynevezett nem kompetitív értékesítés során minden ajánlatot elfogadva további 23,76 milliárd forintnyi kötvényt adott el az ÁKK. Ez ugyan elmaradt a várttól, de a délelőtti aukció 70 milliárdjával együtt közel 100 milliárdnyi állampapír talált ma is gazdára.

A délelőtti sikeres aukciót követően a nem kompetitív tendereken elmaradt az érdeklődés a várttól, de így is sikerült mindhárom futamidő esetében további papírokat értékesíteni. Az ÁKK honlapján található adatok szerint a hároméves kötvények esetében a meghirdetett 11,1 milliárd forintos tételre 9,7 milliárdnyi kereslet mutatkozott, amit teljes egészében el is fogadtak. Az ötéves futamidő esetében a 11,2 milliárdos kínálatra 10,8 milliárdos igény jelentkezett, amit szintén elfogadtak, míg a tizenöt éves kötvényből a délelőtti 10 milliárd után még 3,3 milliárd kelt el.

 

 


 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!