A világ összes antidepresszánsa sem elég arra, hogy megjavítsa a világban elromlott hangulatot. Egyszerűen a társadalmi mozgások trendje túlságosan erős ahhoz, hogy gátat lehessen szabni neki - jellemezte a helyzetet a Breakout-nak Brian Whitmer, az Elliott Wave International szakértője. Annak ellenére, hogy az európai részvénypiacok már sokat estek, egyelőre nem nagyon kell ott a vételi lehetőségeket keresni. Az amerikai befektetőknek azt tanácsolta, maradjanak ki az európai balhéból, nem kell feltétlenül asszisztálniuk Róma égéséhez. A bölcs döntés szerinte amerikai dollár tartása, akár amerikai kincstárjegyek formájában, de a svájci frank vásárlása is kellő biztonságot nyújthat.

Whitmer szerint az európai országokban tapasztalt társadalmi és politikai feszültségek aggasztóak, viszont senki sem állíthatja, hogy nem voltak előre láthatóak. A politikai vezetők sorozatos leváltása, lemondása természetes következménye a kialakult hangulatnak. Minden medvepiac természetes velejárója az, hogy az emberek meg akarnak szabadulni az aktuális vezetőktől, s valaki mást tenni a helyükbe, hátha ez majd gyógyírt jelent a megoldhatatlan problémákra. Whitmer egyszerűen nem lát olyan forgatókönyvet az európai helyzetre vonatkoztatva, amelynek a vége ne katasztrofális lenne. Az európai és az amerikai gazdaság számára is a legjobb megoldás, ha egyszerűen hagyják a hosszú évtizedek alatt kialakult hitelbuborékot leereszteni.

Egy válságban, mint a mostani, a szokásos logika nem működik. Mindegy, hogy milyen hozammal kecsegteti egy olyan ország a befektetőket, mint Görögország vagy Olaszország, a befektetőket nem a hozam érdekli, hanem az, hogy valamit viszontlássanak tőkéjükből. Még akkor is, ha az csak pár centet jelent dolláronként - tette hozzá. Az, ami az európai kötvénypiacon történik, leginkább egy klasszikus bankrohamra emlékeztet (amikor a betétesek megrohanják a bankot annak csődjétől való félelmükben, s ezzel maguk okozzák a bank bedőlését), csak éppen nagyságrendekkel nagyobb, globális szinten.

Whitmer szerint lehet majd vételi lehetőségeket keresni az európai részvénypiacon is, de csak majd egy jó 40 százalékos további áresést követően, amire szerinte nagy az esély. Addig a helyes stratégia az esetlegesen kialakuló optimizmussal párosuló átmeneti emelkedésekben a shortolás.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!