A Magyar Államkincstár kirendeltségei a korábbi híreknek megfelelően november 26-tól kapcsolódnak be az értékesítésbe. Az eurókötvényt az OTP Bank is forgalmazza. A Prémium Euró Magyar Államkötvény nevű, hároméves futamidejű, változó kamatozású kötvényt 200 millió euró értékben várhatóan egy éven át, jövő november 20-ig forgalmazzák - derül ki az ÁKK honlapján csütörtökön közzétett tájékoztatóból.

A kötvények 2015. december 21-én járnak le, és félévente, júniusban és decemberben fizetnek majd az Európai Unió inflációját - az európai statisztikai hivatal, az Eurostat által közzétett harmonizált fogyasztói árindexet (HICP) - 2,5 százalékponttal meghaladó éves kamatot.

Az első, 2013. június 21-én végződő kamatperiódusra a kamat évi 5,1 százalék, azaz a valamivel több mint fél évre a névérték 2,97 százaléka. A kötvények mindenkori ára a névérték plusz a vásárlás napjáig felhalmozott kamat.

Bár a kötvényt elsősorban a lakosságnak szánják, intézményi befektetők és külföldiek is vásárolhatják.

A forgalmazóknak az ÁKK az eurókötvényre 1 százalék forgalmazási jutalékot fizet, ugyanannyit, mint a forint államkötvényekre, csak nem forintban, hanem euróban - mondta Borbély László András, hozzátette: a jutalék, a hároméves futamidőre számolva, évi 0,4 százaléknak felel meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!