Egy csütörtökön benyújtott törvényjavaslat szerint a Németországban tovább szigorítanák az adóparadicsomokban bejegyzett offshore cégekre vonatkozó jelentéstételi kötelezettségeket, s a bankokat is szigorúbb bejelentési kötelezettség terhelné. Ha egy bank nem jelentené a hatóságoknak az adott offshore céggel kapcsolatos adatokat a hatóságoknak, akkor az ügyfele által okozott adókiesésért vállalnia kellene a felelősséget - írja a Reuters. Mivel ezzel párhuzamosan jövőre összesen 90 állammal indul meg Németország automatikus adózási adatcseréje, egyre kevesebb lehetősége lesz a kormányzati szándékok szerint az adóelkerülésre a németeknek.

A Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter által csütörtökön benyújtott törvényjavaslat elvileg része annak a 10 pontos akciótervnek, amelyet még tavasszal hirdettek meg a Panama-iratok nyilvánosságra kerülését követő általános felháborodásban. A nyilvánosságra került adatok szerint számos német cég és magánszemély is érintett volt a Panamában bejegyzett offshore cégek ügyében.

Évtizedekkel később is utánuk nyúlhatnak

A törvényjavaslat alapvetően három ponton igyekszik szorosabbra fogni az offshore cégek ellenőrzését, az adófizetésre kötelezettek és a közreműködő bankok szigorúbb ellenőrzésével, illetve az adóhatóság jogköreinek kiszélesítésével. Németországban már most is jelentenie kell az adófizetésre kötelezett állampolgárnak, ha egy külföldi cégben 25 százalékot elérő részesedéssel rendelkezik, a javaslat ezt a küszöböt szállítani le 10 százalékosra. Ezentúl azt is jelentenie kell, ha olyan kapcsolata van egy az Európai Unión kívüli céggel, amely irányítást biztosít számára. Az offshore cégek titkos alapítása ezentúl tilos lenne.

Mindenkit, aki megpróbálná pénzét külföldön elrejteni, ezentúl szigorúbban bírságolnának, s az ilyen típusú ügyekben jelentősen megnövelnék az elévülési időket is, az elévülése kezdetére ezentúl 10 éves moratórium vonatkozna. Az offshore cégen keresztül elkövetett adócsalást felvennék a különösen súlyos adócsalások listájára. Ez annyit jelent, hogy egy adóelkerülési ügy ezentúl szélsőséges esetben még 20 év múlva is büntethető lenne. A transzparenciára vonatkozó szabályok megsértése esetén 25 ezer euró bírság is kiszabható lesz.

A bankoknak ezentúl automatikusan jelenteniük kell az ügyfeleik olyan külföldi cégekből származó jövedelmét, amelyekben részesedésük eléri a 30 százalékot, ellenkező esetben 50 ezer eurós bírságtételre számíthatnak, s ezenkívül felelősséget kell viselniük az ügyfél adóelkerüléséből származó, államkincstárt ér károkért. Az ügyfelek az offshore cégek esetében ezentúl nem számíthatnak a hatóságokkal szemben a banki titoktartási kötelezettségre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!