Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kereskedés vége előtt két órával a DJIA-30 index szerény, 0,02 százalékos nyereségben járt, az S&P-500 index pedig 0,23 százalék, a Nasdaq Composite 0,11 százalék veszteséget mutatott - írta az MTI.

Az árfolyamokra nem volt lényeges hatással a második negyedévi GDP-növekedési adat, amely teljes mértékben megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke a második negyedévben évi 2,6 százalékkal növekedett, lényegesen lendületesebben az első negyedévi 1,2 százaléknál.

Az S&P-500 indexet elsősorban az Amazon.com és a dohányipari cégek árfolyamcsökkenése terhelte meg. Az Amazon az S&P-500 mellett a Nasdaq Composite indexekben is az egyik leggyengébben teljesítő papír volt pénteken.

Az Amazon nyeresége 77 százalékkal csökkent a második negyedévben az újabb üzleti területekre történő terjeszkedés magas költségei miatt. A lakossági fogyasztással közvetlen kapcsolatban álló vállalatokat tömörítő ágazat árfolyammutatója egy százalékot meghaladó mértékben gyengült pénteken. Részben a Starbucks és a Mattel kiábrándító negyedéves eredménye hatására nyolc százalékkal csökkenő részvényeik miatt, de a dohányipari vállalatok nagy árfolyamvesztése is hozzájárult a mutató csökkenéséhez.

Az FDA felügyeleti hatóság bejelentette, hogy a dohányipari cégeknek a rászokási küszöb alá kell csökkentenie a cigaretták nikotintartalmát. A dohányipari vállalatok részvénye nagyot gyengült a hírre. Az Altira Group részvénye például közel húsz százalékkal, az American Tobacco tíz százalékkal, míg a Philip Morris valamivel több mint egy százalékkal.

Mi történt az olajjal?

Az olaj ára már hatodik napja emelkedik és nyolc heti csúcsnál tart. A piaci zárás előtt két órával a WTI nyersolaj 1,12 százalékkal állt magasabban hordónként, 49,59 dolláron, a Brent pedig 1,53 százalékkal magasabban, 52,28 dolláron. Az 50 dollár közelében járó WTI idei legnagyobb, nyolc százalékot meghaladó heti nyeresége felé tart. A Brent heti nyeresége kilenc százalék.

Az olajár emelkedésének az az oka, hogy a héten a vártnál nagyobb mértékben csökkentek az amerikai olajkészletek, valamint Szaúd-Arábia ígéretet tett exportjának további csökkentésére augusztustól a világpiaci kereslet-kínálati egyensúly helyreállítása érdekében.

A határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusát 0,71 százalékkal jegyezték magasabban, unciánként 1269,00 dolláron. Az arany ára június eleje óta a legmagasabb szinten jár. A pénteki emelkedést a gyengülő inflációs nyomásról közzétett adat váltotta ki, azzal, hogy az elemzők szemében mérsékelte a Fed monetáris szigorítási pályájának meredekségét.

A dollár gyengült, az eurót 0,58 százalékkal jegyezték erősebben, 1,1745 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!