Hosszútávú trend alatti növekedés és szintén hosszútávú trend alatti infláció jellemezheti a világgazdaságot 2012-ben. legalábbis így véli a Bank of America Merrill Lynch globális alapkezelői felmérésében a megkérdezett szakemberek többsége. Az összesen több, mint 750 milliárd dollár befektetéséért felelős 255 portfólió menedzserből 190 van ezen a véleményen, ez a legmagasabb érték 2010 októbere óta, s majdnem 52 százalékos emelkedést jelent októberhez képest.

A várhatóan lanyha növekedésre a befektetők az amerikai részvények felülsúlyozásával válaszoltak a feltörekvő piacok kárárára, miközben az eurózónával kapcsolatos ellenérzések erősödtek egy hónap leforgása alatt. A válaszadók mintegy fele volt azon a véleményen, hogy az amerikai vállalatok profitok sokkal kedvezőbben alakulnak bármely más régióban várhatónál. Rekordszintre, 72 százalékra ugrott azok aránya, akik szerint az európai cégek rendelkeznek a leghalványabb profit kilátásokkal. A befektetők többsége szerint 2012 az euró gyengüléséről és az amerikai dollár erősödéséről szól majd.

Sok alapkezelő már jó előre készpénztartalékokat halmozott fel, hogy fel tudjon készülni egy év végi nagybevásárlásra az amerikai részvénypiacon - írja a BofA-Merrill elemzése. A részvénypiacokkal kapcsoltban októberben tapasztalt averzió csökkent egy hónap alatt, a válaszadók immár nettó 8 százaléka felülsúyozza a részvényeket a portfóliókban, októberben még nettó 5 százalék volt az alulsúlyozók aránya. Ez a növekedés azonban mindössze egy régióra összpontosul, ez pedig az amerikai részvénypiac.

A kedvező növekedési kilátások mellett az amerikai tőzsdék kedvező célpontnak tűnnek a szakemberek számára, s sokak szerint ez jó menedéket is biztosíthat a nemzetközi piacokon tapasztalható viharok ellen - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető globális részvénystratégája. A befektetők enyhén optimistább váltak a részvényekkel kapcsoltban, de megtartották defenzív hozzáállásukat, s ez csökkentett európai kitettséget és növekvő anti-ciklikus iparágak felé történő kitettséget jelent - mondta Gary Baker, a cég vezető európai stratégája.

Megosztottság az euróval kapcsolatban.

A szakemberek véleménye megosztott az euró jövőjét illetően, s abban a kérdésben, egyben tud-e maradni az eurózóna. A felmérésben 48 százalék volt azon a véleményen, hogy nem lesz ország, amely kilépne az euróövezetből a közeljövőben, illetve 2012-ben. Ugyanakkor 24 százalék arra számít, hogy 2012 első felében legalább egy ország kilép az eurózónából, s összességében 45 százalék számít ilyen fejleményre belátható időn belül.

A befektetők konszolidáltan defenzív pozíciókat építettek ki az elmúlt időszakban. Az eszközallokáció során a gyógyszeripar és a tartós fogyasztási cikkeket gyártó cégek felé növelték kitettségüket. A válaszadók 36 százaléka súlyozta felül a portfóliókban a gyógyszerszektort, ezzel ez lett a legkedveltebb befektetési célpont. Eközben csökkent a kitettség a növekedés orientált, ciklikus iparágakban tevékenykedő cégek irányában, a technológiai, ipari és ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényei voltak ennek a folyamatnak kárvallottjai.

Mint a válság legsötétebb napjaiban

A piaci hangulatot jellemző legfontosabb mérőszámok ijesztő hasonlóságot mutatnak a 2009 első hónapjaiban tapasztaltakkal. A befektetők szerint a likviditási helyzet a globális piacokon drasztikusan romlott az elmúlt időszakban, s 2009 áprilisa óta nem tapasztalt kedvezőtlen helyzet állt elő. Ez vonatkozik a piac mélységére és a vételi eladási oldal közötti különbségek nagyságára. Most nettó 13 százalék volt kedvezőtlen véleménnyel a likviditási helyzetről, az év elején még 50 százalékot meghaladó volt az erről a kérdésről pozitív választ adók aránya. Igaz, innen is van hova romlania a helyzetnek, hiszen 2009 elején volt, hogy nettó 60 százalék ítélte rossznak a szituációt.

Eközben az inflációs félelmek szintén 2009 tavasza óta nem látott szintre süllyedtek. A megkérdezettek nettó 34 százaléka számít csökkenő inflációs környezetre, ez 2009 márciusa óta a legalacsonyabb érték, s nettó 6 százalék gondolja úgy, hogy a globális monetáris politikának nagyobb erőfeszítéseket kellene tennie a gazdaság ösztönzése érdekében. 2009 tavaszán 60 százalékos volt ez az arány.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!