Akik csokimajszolással szokták enyhíteni lelki bajaikat, különösen válságos időkben, még szomorúbbá válhatnak, ugyanis a cukor és a kakaó drágulása miatt felmehet az édességek ára - derül ki a Világgazdaság összefoglalójából. A brazíliai esőzések és az indiai szárazság miatt a világ két legnagyobb termelője kevesebb cukrot visz a piacra, ami a januári fontonként 14 centről júniusra 17-re, majd augusztusra 23 cent fölé nyomta az a cukor árát. Magyarország fogyasztásának harmadát állítja elő, a többit jellemzően uniós forrásból szerzi be. Ez szerencsés helyzet, ugyanis az EU nagyobb részt önellátó, így kevésbé üt rajta a cukor tőzsdei árának emelkedése. Emellett a csokoládégyárak hosszú távú szerződések alapján vásárolnak, ami szintén kedvező. Ugyanakkor a kakaó ára duplájára emelkedett az elmúlt két évben, ami már nagyon hátrányosan érintette a hazai édesipari vállalatokat - mondta el a lapnak az ágazat szakmai szövetségének vezetője, Bélai Krisztina. Az alapanyagok ára adja a cégek költségeinek felét, így néhányan tartalékok felhalmozásával próbálták elsimítani a drágulás hatását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!