A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A BUX index április eleje óta nem tudott új csúcsra kifutni, gyakorlatilag egy hónapja korrekciós mozgást végez a mutató. A vezető részvények árfolyamgörbéi azonban merőben eltérő képet mutatnak, vannak kifejezetten jó technikai helyzetben lévő blue chipek, s vannak meglehetősen gyengén muzsikálók. Az index középtávú, december eleje óta tartó trendje még mindig emelkedő, az egy hónapos enyhe lecsorgás ellenére. Az ezt jellemző összes technikai eszköz erre utal. A trendhez tartozó 45 napos mozgóátlag felett tartózkodik az index (ez jelenleg 23 400 pont körül található), a trendet jellemző trendcsatorna alja 22 600 pontnál van. Ráadásul az RSI emelkedő trendje sem tört még meg november vége óta, tehát innen sem érkezett még technikailag figyelmeztető jelzés a középtávú trend sérülésére.

A rövid távú emelkedő trendet szemlélve azonban teljesen más a helyzet. A mozgás, amely a mutatót 21 700 pont magasságából 24 500 pont fölé repítette, véget ért, a hozzá tartozó RSI trend, a trendvonal és a 10 napos mozgóátlag egyaránt letörésre került. Jelenleg április eleje óta egy szimmetrikus háromszög rajzolódik a BUX grafikonján, amely egyik irányba sem adott még jelzést, merre tovább, magyar piac. A szimmetrikus háromszög a kétség alakzata, a szereplők bizonytalanságára utal, s amerre elhagyja az árfolyam, várhatóan az lesz a helyes irány. Ez jelen pillanatban 24 200 pont feletti vagy 23 400 pont alatti zárásokat jelentene.

Míg az indexre a bizonytalanság a jellemző (amelyben középtávon még a bika az úr), addig a blue chipeket egyenként megvizsgálva már kétségek támadnak a szemlélőben a piac egészségét tekintve. A négy nagy részvény közül talán egyedül az OTP mutat kedvező képet, a többi papír betegesen fest. Az OTP árfolyamában még él a 6000 forintnál végrehajtott kitörés, további emelkedés esetén az emelkedő csatorna teteje és a tavaly májusban letört tripla csúcs alja lehet az ellenállás, ezek 6550−6720 forint közötti szinteket jelentnek. Lefelé erős támaszként a korábbi mélypont található, valamivel 5900 forint felett. Ennek törése esetén az emelkedő csatorna alját veheti célba az árfolyam 5500 forint körül. A Mol letörte középtávú emelkedő trendjét, s komoly támaszokkal a hét elején tesztelt 22 800−23 000 forintos árfolyam után lefelé már csak 20 000 forint körül találkozhat, felfelé a letört trendvonal és a frissen kialakult csökkenő trend várja 24 400 forint magasságában. A Magyar Telekom egyelőre sikertelenül birkózott a korábban erős támaszként szolgáló 562−574 forintos zónával, s innen inkább lefordulni látszik (ezek a szintek az osztalékkal korrigált grafikonból adódnak). A Richternek meglehet az esélye, hogy kikeveredik jelenleg csökkenő trendjéből, ehhez azonban nagy forgalmú, markánsan 39 000 forint felett végződő napokat kéne látni.

Szimmetrikus háromszög rajzolódik a buxban

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!