Az EMEA olajszektorba tartozó cégek részvényei az utóbbi időszakban (12 hónap) meglehetősen gyengén teljesítettek, kivételt ez alól csak a román és a török papírok jelentettek. A lengyel finomítók, a MOL és az OMV is két számjegyű árfolyamesést szenvedett el.

A kilátások kapcsán sem optimista az Erste, a fundamentumok ugyanis változatlanul gyengék. Az olajár az elkövetkező 1-2 évben csökkenhet, a finomítói marzsok nyomás alatt maradhatnak - főként az erősebb orosz, közel-keleti és amerikai verseny, valamint az európai többlet kapacitások miatt -, a petrolkémiai marzsok rövid távon ugyan javulhatnak, hosszabb távon viszont az amerikai és közel-keleti kapacitásbővülések itt is kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak. Az egyedüli pozitívum talán a közép-kelet-európai országokban tapasztalható keresletbővülés az üzemanyagok terén, amit a gazdasági aktivitás javulása magyarázhat.

Az Erste szerint a szektoron belül a trendek fordulhatnak, a korábban jól teljesítő román és török papírok alulteljesítőkké válhatnak, míg az eddig lemaradók, mint a MOL is erőre kaphatnak.

Az egyes papírok közül a Molnál az ajánlás továbbra is tartás, a célár azonban a korábbi 14 500 forintról 13 100 forintra csökkent. Az OMV-t felhalmozásra javasolja az Erste a korábbi vétel után, a célár azonban itt 39,5 euróról 32,7 euróra esett vissza. Vételi ajánlást a jelenlegi szinteken egyik fontosabb EMEA olajipari cégre sem fogalmaz meg az Erste.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!