Az európai tőzsdék felfordulása ismét a görög piacokat rázta meg a legjobban - derül ki a Bloomberg jelentéséből. A tőzsdei árfolyamok 1990 óta nem látott mélységeket céloztak meg, az államkörvények több mint háromszor olyan rosszul szerepeltek, mint az eurózóna második leggyengébben muzsikáló államának kötvényei.

A világ értékpapírpiacain megfigyelhető káosz párosul azzal, hogy nem sikerült lezárni a legutolsó görög hitelcsomag teljesítésének esedékes felülvizsgálatát. Teljes sztrájkot hirdettek a vásárolók minden piacon - jellemezte a helyzetet Georgiosz Athanaszakisz, az athéni Pantelakis Securities SA tőketársaság értékpapír-kereskedési részlegének vezetője.

Sztrájkolnak a vevők

A nemzetközi zűrzavarok mindig felerősödnek az illikvid piacokon, mint amilyen a görög részvény- és kötvénypiac. Ha még sokáig késlekedik a kormány és a hitelezők megállapodása a segélycsomag teljesítéséről, az komoly sérülést okozhat a bankoknak és a gazdaságnak - teszi hozzá. A sztrájk szó minden bizonnyal arról jutott eszébe, hogy az országban egymást érik a nagy munkabeszüntetések.

A vezető athéni tőzsdeindek, az ASE délutánig közel hét százalékot veszített értékéből, de volt nyolc százalék feletti mínuszban is. A mutató idén eddig elvesztette értéke több mint negyedét. A nagybankok 22 százalék körüli zuhanást produkáltak.

A tízéves görög kötvények hozama a gyenge kereslet miatt hajszálnyival tíz százalék fölé emelkedett - a szakértők a hat százalék feletti hozamot már megfizethetetlennek tartják.

Patt a tárgyalóasztalnál

A görög kormány nem tudott megállapodni az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság képviselőivel az újabb megszorításokról, elsősorban a nyugdíjkiadások lefaragásáról. A hitelezők egyheti tárgyalás után pénteken úgy távoztak Athénból, hogy nem sikerült áttörést elérni.

Brüsszeli források szerint a görögök júniusig kihúzzák újabb hitelrészlet átutalása nélkül. A felek feszült viszonya azonban így is bizonytalanságot kelt, ami súlyosbítja az amúgy is nagy bajban lévő bankok helyzetét. A pénzintézetek összesen 100 milliárd eurónyi rosszul teljesítő hitelt görgetnek maguk előtt, miközben a múlt nyáron bevezetett átutalási és pénzfelvételi korlátozások is kárt okoznak nekik.

Nincs fény az alagút végén

A görög válságot nem sikerült megoldani, nem ért még véget, nagyon sok kezelendő gond, ezért aki nem akarja vállalni a mindezzel járó nagy kockázatot, az eladja minden görög értékpapírját - fejtegeti Christoph Kind, alapkezelő menedzser, aki nem tart portfóliójában görög papírokat. Láthatóan mindenki szabadulni igyekszik a rizikótól, ezért szenvedték meg a hét eleji általános zuhanást az európai periféria országai.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!