Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bukaresti Értéktőzsde a térség legkisebb ilyen jellegű pénzügyi intézménye, annak ellenére, hogy a megalakulása óta eltelt két évtized alatt a bejegyzett cégek száma és azok értéke is jelentősen nőtt - írta az Új Magyar Szó. A tőzsdére 2005-ben 64 vállalat volt bevezetve, részvényeik összértéke 56 milliárd lej volt. A jelenleg listázott 82 cég teljes kapitalizációja 78,771 milliárd lej.

Szakemberek szerint a gazdasági fejlődés egyik kerékkötője, hogy mivel a cégek nincsenek bevezetve a tőzsdére, elsöprő többségük számára elérhetetlenek a tőkepiaci finanszírozási lehetőségek is. Ráadásul az évek során számos, nagy értéket képviselő vállalat vonult ki a tőzsdéről azt követően, hogy tőkeerős multinacionális cégek tulajdonába kerültek.

A legnagyobb a tőzsdén az OMV Petrom, 18,66 milliárd lejes piaci kapitalizációval, a vidékiek között 11,35 milliárddal a szebeni Romgaz állami részvénytársaság vezet. A börzét Bukarest uralja, a teljes tőke 58 százalékával. Tíz megye adja a jegyzett részvények értékének 97 százalékát. Hargita, Kovászna, Szatmár és Szilágy megyének egyetlen listázott vállalkozása sincs.

A Bukaresti Értéktőzsdén egyetlen jelentős, magyar érdekeltségű céget jegyeznek, a marosvásárhelyi Romcab Rt.-t. Az 1960-ban FCTM névvel létrejött vállalat jelenlegi elnök-vezérigazgatója és többségi részvényese Prosszer Zoltán. A BVB adatai szerint a Romcab részvényei jelenleg több mint 72 millió lejt érnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!