A Fővárosi Bíróság mai keltezésű elsőfokú ítéletében helyt adott a felperes DBI Ingatlanhasznosító Kft. (a Betonút jogutódja) kérelmének, hogy a követelt, összesen 13 milliárd forint plusz kamatai összegből egy csaknem négymilliárdos rész ügyét különítse el, s ebben hozzon részítéletet.

Amint az ítélet indoklásából kiderül a Betonút Zrt. és képviselője Dunai György a K&H Equities befektetési kapcsolattartójától, Kulcsár Attilától 2003 júniusában azt az ajánlatot kapta, hogy heti egy százalékos kamatra állampapírba fektethetne mintegy 4 milliárd forintot. A Betonút értékpapírszámlájára meg is érkezett a pénz, amiből Kulcsár részben diszkontkincstárjegyeket, részben K&H pénzpiaci alap befekztetési jegyeket vásárolt, ám az összeget a K&H technikai számláján keresztül hamisított megbízás és aláírási bélyegző segítségével az Állami Autópálya Kezelő számlájára irányította.

A bíróság szerint bizonyítást nyert, hogy a Betonút Zrt. tudtán kívül történt az átvezetés, így az alpereseknek meg kell téríteniük a kárt. Az ítélet meghozatalában a bíróság az írásszakértői vélemény mellett Kulcsár Attilla tanúvallomása támaszkodott.

Mint arról korábban beszámoltunk a volt bróker, akinek ítéletét később hatályon kívül helyezték (miután már 4,5 évet töltött rács mögött) és új eljárást indítottak az ügyében, ismét hangsúlyozta: nem lehetett volna a bank üzletszabályzatát sértő sorozatos átutalási gyakorlatot folytatni a back office és a vigadó téri fiók vezetője, valamint a brókercég vezetésének tudta nélkül, és sérelmezte, hogy ezek a személyek nem szerepelnek a vádlottak között.

A bíróság tőke és kamatok címén a mostani részítélettel 8,7 milliárd forintot ítélt meg a Betonút Zrt. jogutódjának.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!