A várakozásoknál magasabb, 13,6 milliárd dolláros eredményt ért el az Apple Inc. az első negyedévben, a társaság árbevétele 58 milliárd dollárra emelkedett. Az elemzők által várt 2,16 dolláros részvényenkénti eredményél magasabb, 2,33 dolláros részvényenkénti profitot kedvezően fogadta a piac, a zárás utáni kereskedésben 1,7 százalékkal drágultak a társaság részvényei.

Az iPhone 6 és 6 Plus kedvező eladásainak köszönhetően a cég jó úton van afelé, hogy történetének legmagasabb eredményét érje el 2012 óta, s az elemzők becsléseinél éves szinten is magasabb árbevételi adatokat tudjon majd felmutatni - írja a Bloomberg. A negyedéves számok azt jelzik, hogy tartós kereslet mutatkozik a cég nagyobb kijelzővel rendelkező telefonjai iránt, s optimizmusra adhat okot az Apple Watch vonatkozásában is.

Az előrelépés, amelyet Kínában sikerült elérnünk jelentős és ennek fényében folytatjuk jelentős kínai beruházási programunkat - mondta Luca Maestri, a cég pénzügyi igazgatója. A kínai piacon elért növekedés jelentősen meghaladja a világ többi részében tapasztaltat . Az Iphone eladások minden negyedévben nem fogják elérni az Amerikában tapasztaltat -a mostani jó adatokban szerepet játszott a kínai holdújév is - azonban hosszabb időtávot tekintve akár ez a következtetés sem irreális - tette hozzá.

Az Apple előrejelzése szerint a mostani lendület a következő negyedévben is folytatódni fog, s a cég profitja elérheti majd a 46-48 milliárd dollárt az előző év hasonló időszakában elért 37,4 milliárd dollár után. A bruttó marzs várhatóan 38,5 és 39,5 százalék között lesz, egy évvel korábban 39,4 százalékos volt. Ez nagyjából megegyezik az elemzők által várt 47 milliárd dollárnál és 39,5 százalékos profitréssel.

A Watchra várva

Az Apple által nemrég bemutatott új termék, az Apple Watch jelentős várakozásokat keltett a befektetők körében, ennek köszönhetően is rekordszintre emelkedett a cég részvényeinek árfolyama. A cég értéke tőzsdei kapitalizáció alapján már meghaladja a 722 milliárd dollárt, ezzel a világ legértékesebb cégévé vált.

A vásárlók reakciója az Apple Watchra nagyszerű volt - mondta Maestri. Nagyon sokat dolgozunk azon, hogy megfelelő kínálatot tudjunk a termelés oldaláról biztosítani. Ez nem egyszerűen egy új termék, hanem egy teljesen új termékkategória - emlékeztetett a pénzügyi igazgató. Most az a feladat, hogy a termék iránti kereslet és a kínálat az év végéig egyensúlyba kerüljön. A Watchot más országokban június végén kezdik el árusítani - derült ki Tim Cook vezérigazgató szavaiból a cég elemzői beszélgetésén.

A társaság készpénzállománya március végére 193,5 milliárd dollárra emelkedett. Ez lehetővé teszi, hogy a cég felgyorsítsa a részvényeseknek történő pénz visszajuttatási programját, amelynek nagysága 2017 végéig eléri a 200 milliárd dollárt. Ez tartalmas ez 50-140 milliárd dollár nagyságrendű részvény visszavásárlási programot, s az osztalék 11 százalékos növelését.

Az osztalék egyre nagyobb

A cég május 14-én 52 centes negyedéves osztalékot tervez fizetni részvényeseinek. Ezzel 2012 augusztusa óta már összesen 112 milliárd dollárt juttatott vissza részvényeseinek - közölte a cég. A programot a cég készpénz állományából és az amerikai és nemzetközi piacokon felvett hitelekből tervezi finanszírozni - mondta Maestri.

Az Apple Watchon elért profitrés a negyedévben egyébként a várakozások szerint még alacsonyabb lesz. Ez nem meglepő, minden új terméknél ezt tapasztaltuk, az új termékeknél mindig van mit tanulni - mondta Tim Cook. Pont emiatt várja azt a cég, hogy az átlagos profitrés a következő negyedévben alacsonyabb lehet most tapasztaltnál.

Az erős dollár természetesen az Apple számait sem hagyta érintetlenül. Az árfolyamhatás nélkül az árbevétel növekedési üteme elérte volna a 33 százalékot 27 százalék helyett - mondta Cook. Ez egyre nagyobb kihívást jelent számunkra. Bár hatalmas árfolyam fedezési programunk van, azonban ezzel kapcsolatban az az igazság, hogy az ügyletek jellegükből adódóan előbb-utóbb kifutnak, s ekkor már csak rosszabb árfolyamon lehet őket újrakötni. Így egyre nagyobb lesz a nyomás - hívta fel a figyelmet.

Más is fogyott

Jól teljesítettek a Mac-eladások is, 4,56 millió darabra nőttek, ami 10 százalékos emelkedésnek felel meg. Az elemzők 4,7 millió darabra számítottak. Az Ipad eladások eközben a várt 17 százaléknál is nagyobb mértékben, 23 százalékkal estek 12,6 millió darabra. Cook szerint a nagyobb kijelzőjű Iphone-ok és az új Mac-ek miatt megfigyelhető volt a termékek piacán a kannibalizáció.

Sosem aggódtunk emiatt - mondta a vezérigazgató, aki optimista a termék jövőjét illetően. Ezt elsősorban a vállalati eladásokra, s a kínai értékesítései adatokra alapozza, amelyek arra utalnak, a piac még nincs telítve IPad használókkal. Nem tudom mikor látunk itt majd megint növekedést, de nagyon hiszek benne, hogy fogunk - mondta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!