A lassan egy hónapja tartó eladási hullám múlt hét szerdán véget érni látszott a Wall Streeten. Ugyanakkor a világgazdaság erejével kapcsolatos befektetői aggodalmak, a Fed várható kamatemelésének időpontjára vonatkozó várakozások és az ebola terjedésével kapcsolatos hírek még okozhatnak rosszabb napokat a részvénypiacon - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Az esésben szerintük az is fontos szerepet játszott, hogy az amerikai cégek a gyorsjelentési szezon közelsége miatt nem vásároltak saját részvényeikből a piacon, márpedig ez az elmúlt években komoly felhajtó erőt jelentett a részvénypiacon.

Tilalmi időszakban voltunk, s ezért a cégek visszafogták taktikai sajátrészvény-vásárlásaikat, amely eddig az eladási hullámokban támaszként szolgált az árfolyamoknak - írták elemzésükben a Goldman Sachs szakértői. Az október így szokatlanul csendes időszak volt eddig a vállalati részvényvásárlásokban, az amerikai cégek mindössze 1,7 milliárd dollárt költöttek el a hónap során ilyen célokra, míg az első kilenc hónapban ez az összeg elérte a 250 milliárd dollárt a Thomson Reuters adatai szerint.

A mostani esés ugyanakkor jó lehetőséget teremt a cégeknek arra, hogy a korábbiaknál alacsonyabb árfolyamokon vegyenek ismét saját részvényeikből. A múlt héten a New York-i Értéktőzsdén jegyzett részvények közül 605 ütött éves mélypontot, ez a legmagasabb érték az elmúlt három évben, s eközben mindössze 21 futott újabb éves csúcsra. Péntekre az éves mélypontok száma 153-ra csökkent.

Ha egy cég valóban hisz magában és szeretne pénzt juttatni részvényeseinek, akkor ez most egy kiváló alkalom a sajátrészvény-vásárlásokra - vélte Kim Forrest, a Fort Pitt Capital Group vezető részvényelemzője. Elég nagy ostobaság lenne kihagyni ezt a lehetőséget - tette hozzá.

Ráadásul a novemberben felfutó sajátrészvény-vásárlások nem jelentének nagy újdonságot a Wall Streeten. 2008 kivételével az elmúlt hét évben az éves vételek mintegy 14 százaléka történt novemberben, míg októberben mindössze 8.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A piac mindenesetre a gyorsjelentési szezon leginkább mozgalmas szakaszához érkezik a héten, az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek közül 128 teszi közzé adatait az előttünk álló héten, közöttük 6 olyan, amelyik a Dow Jones Indutrial Indexben is szerepel. Ezután ismét beindulhatnak a vásárlások - mondta Art Hogan, a Wunderlich Securities vezető piaci stratégája. Ráadásul szerinte ennek hatása eléggé világos volt az elmúlt években, a cégek a jelentések után viszonylag agresszíven viselkedtek ezen a téren.

Ha a visszatérő részvényvásárlások nem lennének eléggé meggyőzőek ahhoz, hogy a befektetők vételeken gondolkozzanak, akkor a fundamentumoknak kell meggyőzniük őket, s ezek sem tűnnek igazán rossznak. Az elemzők most az átlagos részvényenkénti nyereség 6,9 százalékos bővülésével számolnak, az árbevétel bővülésének ütemét átlagosan 3,8 százalékosra teszik. Ez az eredményeket tekintve elég látványos javulást jelent a szezon kezdetéhez képest, két hete még csak 4,6 százalékos részvényenkénti eredménybővüléssel számoltak a szakértők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!