A TagesAnzeiger értesülései szerint a kormány 1,3 milliárd frankos gazdasági segélycsomagot állítana össze, amelyből az erős frank által leginkább sújtott exportőröket és turisztikai cégeket támogatnák. A svájci gazdasági minisztérium és a pénzügyminisztérium javaslata szerint egyes vállalatokat egy évre mentesítenének a közjóléti rendszerhez való hozzájárulás alól.

A csomag ezen felül 100 millió svájci frankkal segítené a turisztikai iparágat és hasonló összeget fordítanának technológiai fejlesztési programokra. A javaslatokat a kormány mai berni ülésén tárgyalják meg.

A közelmúltban elterjedt várakozás szerint ugyanezen a kormányülésen hoznak döntést a svájci frank árfolyamának az euróhoz való rögzítéséről. A múlt héten megjelent elképzelések szerint a tervezett árfolyamsáv alja 1,15-ös és 1,20-as euró/svájci frank értékeknél húzódhatna.

A ma reggeli árfolyammozgások piaci szakértők szerint az 1,15-ös aljra utalhatnak, a keresztárfolyam 1,1550-ig emelkedett kora reggel, nyolc óra előtt néhány perccel pedig 1,1520-nál járt az EUR/CHF jegyzés.

A svájciak eddig jórészt szóbeli intervencióval, homályos ígéretekkel érték el az árfolym 15 százalékos gyengülését, kérdés, hogy pénzt is hajlandóak-e áldozni erre, vagyis be tudnak-e jelenteni igazi intézkedéseket az árfolyam védelmére. Amennyiben nem, vagy nem elég megalapozott javaslattal állnak elő az könnyen vezethet hirtelen erős piaci reakcióhoz, ismételt frankerősödéshez.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!