Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly jelentősen csökkent az arany iránti globális kereslet, az amerikai befektetők étvágya ugyanis jelentősen csökkent a befektetési célú arany iránt. Eladásaik miatt 15 százalékot zuhant tavaly a nemesfém iránti vételi érdeklődés, amely így négyéves mélypontra csúszott vissza - írja a Financial Times.

A nagy visszaesés természetesen meglátszott az árfolyamon is, az év során az arany unciánkénti jegyzése 25 százalékot meghaladó értékben csökkent, ezzel a legrosszabb évét zárta 1981 óta. A mélypontot követően némileg magához tért a kurzus, a péntek reggeli 1330 dolláros árfolyam 10 százalékkal haladja meg a január eleji értéket.

Az arany árfolyama
Kép: Alfatrader


Az Arany Világtanács (WGC) friss jelentése szerint a globális aranykereslet tavaly összesen 3756 tonna volt.  Az utolsó negyedéves 858 tonna 29 százalékkal volt alacsonyabb az előző év hasonló időszakában tapasztaltnál és a legalacsonyabb negyedéves mennyiséget jelentette 2009 második negyedéve óta. Az adat tartalmazza a befektetési célú aranyvásárlásokat - jelentkezzen az érmék, aranyrudak, vagy tőzsdén jegyzett alapok vásárlásának formájában -, a jegybankok tartalékolási célú vásárlásait, az elektronikai ipar és az ékszeripar beszerzéseit egyaránt.

Az alapok eladtak

A nettó kereslet csökkenését elsősorban a tőzsdén jegyzett alapok (ETF) eladásai okozták, amelyek tavaly összesen 881 tonnát értékesítettek a nemesfémből. Ez négyszer akkora mennyiség, mint a világ legnagyobb aranykitermelő cége, a Barrick Gold éves kitermelési kapacitása. Az ETF-ek eladásainak mintegy 70 százalékáért okolhatóak az amerikai befektetők - mondta a lapnak Marcus Grubb, a WGC befektetési igazgatója. Ezt főként az okozhatta, hogy számos vagyonkezelési szakember vélhette úgy, a portfóliókban elég lehet kevesebb aranyat tartani az inflációs és egyéb gazdasági kockázatok elleni fedezetként.

Kevesebb aranyat vásároltak a jegybankok is, összesen 369 tonna arany landolt náluk tavaly, ez a 2012-es mennyiségnek csak a kétharmada. Ugyanakkor pozitív, hogy a jegybankok nettó aranykereslete már negyedik éve pozitív, Grubb szerint idén ez a szám nőhet is. Az elektronikai ipar aranykereslete 1 százalékkal csökkent.

A kisbefektetők bevásároltak

A csökkenő aranyár eközben meghozta az ékszervásárlók és a kisbefektetők kedvét. A felőlük jelentkező kereslet 21 százalékkal nőtt tavaly, a kisebb aranyrudak és aranyérmék eladásai formájában eladott arany mennyisége 28 százalékkal ugrott meg, az ékszeripar felől jelentkező kereslet nagysága pedig utoljára 1997-ben tapasztalt mértékben emelkedett.

A folyamatban Kína járt az élen, s ezzel átvette a vezető szerepet Indiától az arany kiskereskedelmi forgalmában. A WGC szerint ez annak köszönhető, hogy a kínai lakosság körében jelentősen megnőtt a fizikai arany iránti kereslet. A kisbefektetők vásárlásainak élénkülését lehetett tapasztalni az Egyesült Államokban is, az aranyérmék, ékszerek és aranyrudak kiskereskedelmi eladásai ott 18 százalékkal növekedtek.

Örülhet, aki kitartott

Aki a tavalyi nagy áresést követően kitartott, az most a január eleje óta történt áremelkedést követően elégedett lehet az FT szerint. Közéjük tartozik a milliárdos John Paulson hedge fundja, a Paulson & Co, amely a tavalyi nagyobb eladásokat követően az utolsó három hónapban kitartott egymilliárd dollárt meghaladó pozíciója mellett a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett aranyalapjában, az SPDR Gold Trustban.

A lassú emelkedés kezdi meggyőzni a befektetői közösséget is arról, hogy talán vége az arany vesszőfutásának. Az amerikai Commodity Futures Trading Comission adatai szerint a február 11-én végződő héten a portfólió menedzserek és hedge fundok emelték az arany árfolyamának emelkedésére játszó pozícióik nagyságát, s ezzel azok értéke három hónapos csúcsra nőtt.

Az arany világtanács ugyan nem ad hivatalosan előrejelzést az arany árfolyamára vonatkozóan, azonban Grubb - persze hivatalból is - optimista annak idei kilátásaival kapcsolatban. Hogy látunk-e idén pozitív hozamot az aranybefektetésen? Szerintem igen! - fogalmazott.

Ehhez képest az arannyal foglalkozó elemzők átlagosan csak 1219 dollárra várják a nemesfém év végi árfolyamát. S január óta nem sok változott - mondta Philip Klapwijk, a Precious Metals Insight szakértője. Szerinte az arany árfolyama még elkapaszkodhat 1350 dollárig, de nem tovább.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!