Júliusban lép életbe a hedge fundokat, private equity fundokat és ingatlanalapokat szabályozni kívánó európai rendelet, az úgynevezett AIFM (Alternative Investment Fund Managers) direktíva, amely jelentősen megnehezíti a nem európai központtal rendelkező alapkezelő cégek számára, hogy közvetlenül értékesítsék termékeiket a befektetők részére az uniós tagállamokban - írja a Financial Times. A rendelet közelgő életbe lépése miatt a korábban az európai piacra készülő amerikai hedge fund kezelő cégek közül többen feladták ez irányú terveiket. Az európai piacon már most is jelenlévő - a teljes iparág mintegy tíz százalékát kitevő - vállalatok újragondolják itteni tevékenységüket, s a kivonuláson gondolkodnak.

Az amerikai alapkezelő cégek lehetséges kivonulása nagy fejfájást okoz számos európai nyugdíjbefektetési alapnak, ezek ugyanis rendszeresen használják az amerikai alternatív befektetési iparág termékeit az ügyfélportfóliók diverzifikálására.

Az új szabályozás hatása sokkal közvetlenebb az amerikai hedge fundokra, mint európai társaikra, ez utóbbiak ugyanis könnyen megszerezhetik a termékeik értékesítéséhez szükséges "útlevelet". A nem európai cégek számára ez leghamarabb 2015-től lesz lehetséges.

Az amerikai alternatív befektetési alapok kezelői csak most kezdték el az új szabályozás tevékenységükre gyakorolt hatását tanulmányozni, eddig ugyanis meglehetősen lekötötték őket az amerikai szabályozásban bekövetkezett változások, a Dodd Frank törvény és az árupiaci kereskedésre vonatkozó törvény módosítása.

A nagy amerikai hedge fundok közül várhatóan sokan döntenek úgy, hogy egyszerűen nem keresik meg az európai befektetőket, különösen, ha elegendő ügyféllel rendelkeznek az ázsiai vagy a közel-keleti régióban - mondta Ian Meade, az AKin Gump nevű amerikai jogi iroda szakértője a lapnak.

Charles Muller, a KPMG szakértője szerint a közepes méretű hedge fundok, amelyek befektetői között kevesebb, mint 15 százalékos az európai befektetők aránya szintén így dönthetnek, ha sikerül elegendő tőkét összeszedniük a kontinensen kívülről is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!