A részvénypiacon az elmúlt két hónapban tapasztalt emelkedés után továbbra is optimizmus tapasztalható, de a nagy várakozások könnyen csalódáshoz vezethetnek, mivel Trump fiskális stratégiájának hatása a negyedik negyedévig nem igazán fog megmutatkozni - állítja Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénystratégája.

Trump győzelme a megújult befektetői optimizmus katalizátorának tűnhet a 2017-es évbe lépve, de az az igazság, hogy a kedvező trendek nagy része - a fogyasztók és a befektetők nagyobb bizalma, a nagyobb inflációs várakozások és a befektetési eszközök árainak emelkedése - már november 8. előtt elkezdődött.

Az Egyesült Államok fogyasztói hangulatindexe 2004 óta a legmagasabb szintre került, és az amerikai részvénypiacokon az árak csúcsot döntöttek. Bár a tavalyi év februárjában még korántsem volt ilyen kedvező a kép, de 2016 végül is egy újabb jó évnek bizonyult, a globális részvénypiac egyik benchmarkjának számító MSCI World index (a világ különböző részeiről több mint 1600 részvényt magába foglaló index) dollárban számolva 10 százalékkal emelkedett - emlékeztet a szakértő.

A jelenlegi trend 2016 júniusában kezdődött, a nagyobb mértékű növekedéssel, az emelkedő bérekkel, a magasabb inflációs várakozásokkal. Ezek hatására erősödött a dollár, továbbá az európai és japán részvénypiacok is helyreálltak, és a 2016-os évet alacsony, de pozitív hozammal fejezték be. Trump győzelme miatt a piacok nagyobb fiskális ösztönzésre és nagyobb növekedésre számítanak.

Pontosan ez az, ami miatt ez a bika-piac törékeny lehet, mivel Trump 2017 októberéig, amikor is megkezdődik az USA új kormányának fiskális éve, nem gyakorol közvetlen hatást a gazdaságra. A makrogazdasági adatoknak pedig kedvezőnek kell lenniük addig - így az első negyedévben is - ahhoz, hogy megmaradjon a részvénypiacok optimizmusa - véli Garnry.

A részvénypiacon az átlagos osztalékhozam 2,5 százalék körüli, ami meghaladja a kötvénypiaci 1,5 százalékot. A globális részvénypiacon az átlagos P/E mutató olyan tartományban van, amely a piac pozitív várakozásait fejezi ki, de amely a magas értéke miatt az áresés jelentős kockázatára is utal, és ez a kockázat nő, ha a globális makroadatok nem azt mutatják, hogy a világ távolodik a pénzügyi válságtól.

Az inflációs várakozások növekedése csökkenti az amerikai államkötvények várható reálhozamát, és a nagyobb kamatlábaktól való félelem miatt a befektetők csökkentették a kötvény-kitettségüket a részvények javára. A részvények a legjobban teljesítő eszközök közé tartoznak az olyan időszakokban, amikor az infláció nagyobb a vártnál. Mindezek következtében a részvénypiacon 2017-ben az egyik slágertéma az infláció alakulása lesz.

Bár az amerikai részvények jó évet zártak 2016-ban, a Saxo véleménye szerint érdemes fokozott figyelmet fordítani az európai és a japán részvényekre is. Egyrészt az amerikai részvényeknél (különösen az egészségügyi és az energiaszektorban) túlzó hozamelvárásokat figyelhetünk meg, másrészt az erősödő dollár kedvező helyzetbe hozhatja az európai és a japán vállalatokat - írja Garnry.

2016-ban főleg a konjunktúrától kevésbé függő (defenzív) szektorok teljesítettek átlag felett (kivéve az egészségügyi szektort), de idén a konjunktúrafüggő, ún. ciklikus szektoroké lehet a pálya, és ezek közül is kiemelendők a pénzintézetek kilátásai. A magasabb kamatlábak magasabb kamatrést, ezáltal nagyobb pénzintézeti profitot tesznek lehetővé, és a pénzkezelés díja is magasabb lehet.

Ha a kamatlábak tovább emelkednek, akkor a pénzügyi szektor, az információtechnológia, a fogyasztási cikkek és az egészségügyi szektor vállalatai lesznek a legígéretesebbek, mivel ebben a négy szektorban a legkisebb az adósság és az üzemi eredmény hányadosa. Ez a négy szektor teszi ki a világ részvénypiacának 53 százalékát.

Ugyanakkor az energia szektorban például igen magas az üzemi eredményhez viszonyított adósság, így ha nem emelkedik az olajár, komoly adósságválság keletkezhet az energiacégeknél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!