Komoly gondokat sejtenek a német óriásbanknál

Durva vélekedés terjedt el az európai részvény- és kötvénypiacokon: egyes elemzők szerint a Deutsche Banknak fizetőképességi gondjai lehetnek. A bank cáfol.
portfolio.hu, 2016. február 9. kedd, 12:38

Nemcsak a bankközi piacokon támadt emiatt feszültség, hanem a Deutsche Bank és a Commerzbank részvényárfolyama is  9,5 százalékot esett hétfőn. A legnagyobb német bank cáfolta, hogy likviditási gondjai lennének.

A CreditSights elemzői nyilvánosságra hozták tegnap értékelésüket, miszerint a Deutsche Banknak gondjai támadhatnak legkockázatosabb (nem elsőrendű) kötvényeinek kamatfizetésével, amennyiben a társaság működési eredménye csalódást kelt, vagy a peres költségek a vártnál magasabb szintet érnek el. Az elemzők szerint nem idén, hanem 2017-ben fog ez igazán gondot okozni, ugyanakkor elismerték, hogy a jövőbeni forráshoz jutás érdekében a bank mindent meg fog tenni, hogy rendben törlessze kötvényeinek kamatait.

A Deutsche Bank a hétfői piaczárás után cáfolta, hogy veszélyben lenne a fizetőképessége. Közleményük szerint a bank "elegendő" tartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy idén érintett, járulékos tőkeként számba vett (Additional Tier 1, AT1) értékpapírjainak kamatát fizesse. Felhívta a figyelmet, hogy  Németország legnagyobb bankjaként mintegy 1 milliárd eurónyi "fizetési kapacitással" rendelkezik ahhoz, hogy április 30-áig törlessze 350 millió eurónyi kötvényének kamatkötelezettségét. Ezen felül jövőre mintegy 4,3 milliárd eurónyi "fizetési kapacitással" számol a bank a 2016-os működési eredmény figyelembevétele nélkül, kínai érdekeltsége, a Hua Xia Bank folyamatban lévő eladásából pedig 1,6 milliárd eurónyi bevétel jöhet be, s a jövőbeni veszteségek fedezésére 1,9 milliárd eurónyi megképzett tartalékot is igénybe tud venni a társaság.

Idén már közel 39 százalékot esett a Deutsche Bank árfolyama. A bank rossz piaci megítélését csak tetézte, hogy 2015-re vonatkozóan 6,8 milliárd eurós éves veszteségről adott számot januárban a pénzintézet. John Cryan vezérigazgató, aki nyár elején válságmenedzserként érkezett a bank élére, egyelőre a vártnál lassabban halad a bank átszervezésével, amelynek lényege, hogy a költségcsökkentések mellett visszavágják a bank méretét, többek között a befektetési banki üzletág karcsúsításával és a Postbank mint a válság elején, rosszkor vásárolt lakossági érdekeltség értékesítésével, leválasztásával.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.09 13:06

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .