A Richter és a Mol részvényeket követően ma reggel komoly kulcsszinten esett át a Magyar Telekom részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén. A távközlési részvény a nyitást követően egészen 435 forintig zuhant, ezután innen kezdett el talpra állni, másfél órával később azonban még mindig 450 forint alatt járt.

A Telekom árfolyamában a technikai elemzés elmélete szerint a 458 forintos árfolyam volt tekinthető annak a választóvonalnak, amely a hosszabb távú emelkedő trendet elválasztotta a csökkenő trendtől. A tavaly kifizetett 25 forintos osztalékkal korrigálva ez volt ugyanis az az utolsó mélypont a grafikonon, ahonnan az árfolyam korábban új, magasabb csúcsra tudott menetelni, s ennek a szintnek az elesése azt jelenti, hogy mostantól csökkenő csúcsok és mélypontok kialakulására lehet majd számítani az árfolyamban.

Az ilyen, technikai szempontól fontos árfolyamszintek szűrésére a technikai elemzés leggyakrabban a 3 százalékos mértéket szokta alkalmazni, tehát elvileg a 444 forintos szint lefelé történő áttörése adta a trendfordulós jelzést. Konzervatívabb befektetők rendszerint megvárják a záróárfolyamot, s annak értékét tekintik mérvadónak, így azért még van remény a Telekom hívők számára.

Magyar Telekom árfolyam
Kép: www.markers.hu

Az esés egyébként egyelőre hír nélkül következett be. Ha valóban letörik a Telekom árfolyama, akkor az azt jelenti, hogy BUX index négy nagyobb súlyú részvényből három már lefelé tartó trendbe került. Az, hogy az indexnél még nem köszöntött be a csökkenő trend egyelőre egyedül az OTP részvényeinek köszönhető, a bankpapír árfolyamában a jelenlegi áraknál jóval mélyebben található a kulcsfontosságú árfolyamszint.

A fundák sem lesznek oda érte

A meglehetősen borongós technikai képet ezúttal a fundamentumok is alátámasztani látszanak. Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint nem meglepő, hogy az elmúlt hónapokban nem tud igazán jól teljesíteni a magyar részvénypiac. Az ország gazdasági növekedése ugyan a várakozások szerint idén is kiemelkedő lehet, 4 százalék körüli GDP bővüléssel számolnak jelenleg a szakértők - azonban az a sztori, ami az elmúlt években felfelé hajtotta a magyar piacon, már nincs meg.

Korábban ugyanis az tette kifejezetten vonzóvá a magyar részvényeket, hogy kiemelkedő gazdasági növekedés mellett a magyar részvények alul-súlyozottak voltak a portfóliókban és az ország hitelminősítésének besorolása is elmaradást mutatott a valós gazdasági teljesítményhez képest. Azonban az ország hitelminősítése immár minden nagy háznál visszakerült a befektetésre ajánlott kategóriába, a portfóliókat is feltöltötték magyar részvényekkel s a relatív alul-árazottság is megszűnt - mondta Kovács.

Ráadásul az egyedi részvényekben is kevés már a vonzó történet - tette hozzá. A Magyar Telekom esetében egy esetleges emelkedő osztalékszint lenne ilyen, azonban a cég menedzsmentje a jelek szerint nem kíván osztalékot emelni, ami érthető is, hiszen a jelek szerint forrásokat szeretnének tartalékolni a közelgő frekvenciapályázatra, amelynek részleteiről egyelőre kevés ismert.

És a többiek?

A Richter jó növekedési történet volt, de az Európai Gyógyszerhatóság Esmya-val kapcsolatos vizsgálatának májusi lezárásáig nagyon sok a bizonytalanság a cég kilátásaival kapcsolatban. Így itt a hosszabb távon gondolkodó befektetők vélhetően a következő hónapokban kivárnak.

A Mol tavalyi eredménye ugyan kiváló lett, de az emelkedő olajárak és a tavalyihoz képest várhatóan gyengébb finomítói marzsok nyomást gyakorolhatnak a cég eredményének több, mint felét adó Downstreamre (finomítás-kereskedelem). Kérdés, hogy ezt az emelkedő olajárak miatt várhatóan profitábilisabbá váló kitermelés mennyire tudja majd ellensúlyozni.

Az egyedüli befektetői szemmel érdekes sztori most a magyar blue-chipekben az OTP terjeszkedése. A banknál olyan akvizíciós hullám indult meg, amelyre a befektetők már évek óta vártak, s a bank működését jellemző mutatók is nagyon erősek. Ez jelentős prémiumot indokolhat a bank részvényeinek értékeléségében, azonban azok már jelenleg is prémiummal forognak a régiós versenytársakéhoz képest - mondta Kovács.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!