A nemzetközi piacoknak a héten nem sikerült áttörni a következő fontos ellenállási szinteket felfelé (S&P 1010-1030), miután elsősorban a fogyasztáshoz kapcsolódó makró adatok nem támogatták a piacok emelkedését - írj a Raiffeisen bank a hétvégére kiadott elemzésében. Ahogyan azt a bank elemzői már többször jelezték a gyors fellendüléshez a fogyasztók talpra állása elengedhetetlenül szükséges, azonban ez igen valószínűtlen. Továbbra is mutatkozik tehát lehetőség arra, hogy érdemi új pozitív impulzusok hiányában némi egészséges korrekció (vagy legalább megálló) legyen a részvénypiacokon.


A magyar részvénypiacon továbbra is az OTP van a főszerepben igen jelentős volatilitást és forgalmat mutatva. A publikált gyorsjelentés a várakozásoknak alapvetően megfelelő volt,

érdemi pozitív meglepetést a várható trendekhez képest nem láttak a Raiffeisen elemzői. Így ez önmagában nem tudta támogatni a részvényárfolyamot a kialakult kritikus szinteken.


Felfelé az 5000 körüli szintek jelentenek igen masszív ellenállást, ezen csak abban az esetben haladhatna tovább érdemben véleményünk szerint, ha a kinti piacokon is érdemi áttörés jönne felfelé. Lefelé viszont technikai szempontból nézve 3800-ig nincs érdemi ellenállás, úgyhogy amennyiben kint némi látható korrekció mutatkozik az OTP akár jelentősebbet is eshet rövid távon- figyelmeztetnek a bank elemzői.


A többi papírban lényegesen kevesebb izgalom volt, érdemi hírek nélkül. A Richter továbbra is kereskedési sávjában mozog, annak is inkább alsó része felé, amely szint elesése (35 000-35 500) komolyabb teret nyithat lefelé, felfelé jelenleg nem mutat érdemi erőt.


Az Egis lendülete is megtörni látszott a héten, akárcsak a Magyar Telekomé, amely szintén egy sávban mozog (650-700 forint között). Itt a 650 forintos szint elesése nyithat meg jelentősebb teret lefelé. Alapvetően hasonló mondható el a Mol-ról, amely szintén egy szűkebb sávba szorult be, egyelőre a 13 500 körüli szintek tartják, erő azonban ebben a papírban sincs felfelé.

Várhatóan tehát a magyar piac sem fog tudni most már önállóan tovább haladni felfelé külföldi támogatás nélkül, míg egy esetleges korrekcióra az OTP reagálhat a legérzékenyebben, ahogyan ezt már több napon belüli jelentősebb esés során láthattuk a héten.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!