A távközlési szolgáltató cégeket sújtó, tavaly októberben bevezetett különadó eltörlésére szólította fel Magyarországot csütörtökön az Európai Bizottság. Az uniós végrehajtó testület megítélése szerint ez az adó ellentétes a távközlési szektorra vonatkozó EU-jogszabályokkal, mert a szóban forgó adóból származó bevételeket a központi költségvetés használja fel, tehát nem arra fordítják, hogy azokból a távközlési szektor szabályozásának külön költségeit fedezzék.

A hírre azonnal 500 forint fölé emelkedettt a Telekom részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén, itt azonban eladók jelentek meg, s ismét 490 forint alá küldték a részvény árfolyamát.

Az optizmus lelohadása indokolt lehet, hiszen a Bizottság részéről érkező felszólítás nem jelenti a Magyar Telekomnak tavaly közel 30 milliárd forint pluszterhet jelentő különadó automatikus eltörlését. A Bruxinfo magyarázata szerint az uniós jogsértési eljárás rendjének megfelelően a Bizottság a távközlési különadó megszüntetésére vonatkozó felszólítást "indokolással ellátott vélemény" formájában intézte Magyarországhoz. Magyarországnak két hónapon belül tájékoztatnia kell a Bizottságot arról, hogy milyen intézkedésekkel kívánja biztosítani az uniós távközlési jogszabályok megfelelő alkalmazását.

Amennyiben ezt elmulasztja, a Bizottság az ügyet az Európai Bíróság elé terjesztheti. Elemzők már korábban is arra számítottak, hogy az ügy végül az Európai Bíróság előtt fog landolni, nem valószínű ugyanis hogy az államháztartás jelenlegi helyzetét ismerve a magyar kormány lemondana a különadóból származó bevételekről. A Bíróság eljárása akár több évig is elhúzódhat, s ha a magyar távközlési szekotr számára kedvező ítélet születne, abban az esetben sem valószínű, hogy az már a korábban beszedett adókat is érintené.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!