"Értem Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter szándékát. Egy osztrák állami cég be szeretne kebelezni egy magyar magánvállalatot. Ilyenkor az osztrák gazdasági miniszter feladatának érzi, hogy a politika összes fortélyát bevesse. Ezért lobbizik Budapesten, Bécsben és Brüsszelben az OMV ellenséges felvásárlási szándéka mellett és a Mol ellen" - írja közleményében Kóka János.


A hazai gazdasági tárca vezetője azt követően hallatta hangját, hogy osztrák kollégája, Martin Bartenstein kijelentette: ha a magyar kormány aggódik befolyásának elvesztése miatt, akkor vásárolnia kellene egy 25 százalék plusz egy szavazatnyi pakettet ahelyett, hogy adminisztratív módon avatkozik be a tulajdonviszonyok alakulásába.

"Az osztrák gazdasági miniszter most azt tanácsolja a magyar kormánynak, hogy államosítsuk a Molt" - folytatódik Kóka közleménye. "Szerintünk ez rossz megoldás volna. Az üzleti eredmények sem igazoljak az osztrák modellt. A magántulajdonú Mol ma lényegesen hatékonyabb, gyorsabban növekvő társaság, mint az állami befolyás alatt lévő OMV. Nem vagyunk érdekeltek egy regionális olaj- és gázmonopólium kialakulásában sem, Magyarország továbbra is az egyenlő feltételek mellett folyó versenyben érdekelt."


"Ellenséges felvásárlási kísérleteket, szabálytalan akciókat tapasztaltunk már a magyar tőkepiacon, az azonban rendkívül szokatlan, hogy mindez egy uniós ország kormányának politikai támogatásával történjen" - fogalmaz a miniszter.


"Minden nyilatkozatuk ellenére és az üzleti érdekeik tiszteletben tartása mellett nyomatékosan szeretném felhívni Bartenstein miniszter úr és Ruttenstorfer vezérigazgató úr figyelmét arra, hogy Magyarországon minden befektetőnek be kell tartania a tőkepiac szabályait, a jogállamiság normáit és az európai versenypiac követelményeit" - zárul a közlemény.


A Concorde kommentje szerint Kóka monopóliumellenes kitétele, valamint az államosítás elutasítása Brüsszel megnyugtatását is szolgálja, hiszen "távolról nézve" jelenleg éppen az államosítás irányába tartó folyamatok zajlanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!