A marketwatch szakírója immár két évtizede szemlézi rendszeresen a Wall Street befektetési szakértői által írt hírleveleket, s azok optimizmusából, illetve pesszimizmusából próbál meg követeztetéseket levonni. Tipikusan "ellentét analízist" végez, azaz szerinte ha túl sok az optimista, akkor nem várható fordulat a lejtmenetben, mivel nem marad elég további vásárló az emelkedéshez. Ha viszont a pesszimisták tábora van alacsony árfolyamok közelében, az jó jel, azt mutathatja, közel a mélypont.

Hulbert két indikátort alkalmaz, az egyik számszerűsíthető, ez az úgynevezett "hangulat index". Ez azt mutatja, hogy az átlagos hírlevélíró mekkora részvénykitettéget javasol a piacon. A legutóbbi medvepiac mélypontja környékén például az átlagos, hírlevélírók átal javasolt részvénykitettség -40 körül volt, azaz 40 százalék körüli short pozíció volt javasolt a tőzsdével szemben.

A másik, kevésbé egzakt indikátor a "vedd meg és tartsd" (buy and hold), illetve a "piaci időzítés" (market timing) stratégiában hívők arányát vizsgálja a piacon. 2003 márciusában Hulbert szerint soha nem látott mértékűre zuhant a vedd meg és tartsd stratégiában hívők száma, míg az időzítésben hívők elsőprő többségbe kerültek. Ekkor az indexek fél évvel korábbi mélypontjuk közelébe süllyedtek. A vedd meg és tartsd stratégia egyébként a piac tetején szokott népszerű lenni.

"Requiem in pace"

Ma reggelre a 2002-es mélypontok pénteki eleste után a Wall Streeten eltemették a vedd meg és tartsd stratégiát, számos ilyen tartalmú hírlevelet postáztak a befektetőknek, van amelyik cím "Vedd meg és tartsd, nyugodjék békében" volt. Ez figyelemre méltó, mivel tavaly októberben, amikor az indexek ilyen mélységekben sertepertéltek, még számos védője akadt a stratégiának, az ő számuk mára teljesen elolvadt.

A zavaró csak az a képben, hogy két hete Hulbert szerint a másik index még nem jelezte egyértelműen azt, hogy a pesszimista erők győzedelmeskedtek a piacon. Így valósíznű, hogy a következő hetekben alacsonyabb mélypontokat is megüthet a piac. Ugyanakkor a piaci időzítésben hívők táborának elsöprő fölénye azt jelzi, hogy a mélypont talán időben már közelebb van, mint gondolnánk.

A háziasszonyok még kitartanak?

Kiváló indikátora lehetne itthon a teljes elkeseredésnek az, ha már a tavaly ősszel OTP részvényt vásárló tömegek is kezdenének megszabadulni részvényeiktől. Persze  a magyar "háziasszony" nem teljesen jó jelzője a piacnak, hiszen csak egy stratégiát ismer, ez a vedd meg és tartsd.

Számos példa mutatja ezt, gondoljunk csak a legutóbbi medvepiac Matáv vásárlásaira. Brókerek elmondása szerint a most ősszel OTP-t vásárlók még nem dobálják a részvényeiket, csak letargikusan figyelik a lecsorgást és kérdezgetik, meddig eshet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!