A február elején beállított 26 dollárhoz közeli mélypont óta már 40 százalékkal emelkedett az amerikai könnyű olaj hordónként árfolyama, s ennek megfelelően már megjelentek azok az elemzések, amelyek ennél jóval magasabb árfolyamokat vizionálnak. Nem csak annak a szempontjából nem mindegy, hogyan alakul a jövőben a kőolaj árfolyama, hogy mennyiért tankolhatunk a következő időszakban, de a világ tőkepiacain alapvetően meghatározhatja a folyamatokat.

Egyrészt a nagy eladási hullám első kiváltó oka nem is igazán a Fed decemberi kamatemelése volt az Egyesült Államokban, hanem a befektetői aggodalom az amerikai bóvlikötvények piacán. Itt ugyan a Fed kamatemelés jelentősen hozzájárult a hozamok emelkedéséhez, azonban legalább ekkora, ha nem nagyobb szerepe volt annak, hogy a befektetők elkezdtek aggódni a bóvlikötvény-piac kibocsátóinak mintegy harmadát kitevő energetikai, olajipari cégek működésének alacsony olajárak melletti fenntarthatósága miatt.

Lesz folytatás?

A rossz hangulatra természetesen rájátszott az olajexportőr országok költségvetési helyzetével kapcsolatos aggodalom, amely a kínai növekedés lassulása miatt már amúgy is gyengén szereplő feltörekvő piaci esésre tett rá egy lapáttal. A Credit Suisse elemzői szerint - ahogy arról a Barron's tudósít - a most látott emelkedés könnyen tovább folytatódhat az olaj piacán. Szerintük azoknak, akik eladási pozícióval rendelkeznek az energiahordozóból azzal is számolniuk kell, hogy annak hordónkénti ára akár az 50 dollárt is elérheti, belátható időn belül.

A további emelkedést szerintük az indokolja, hogy túlzottan is egy irányba magukat a befektetők. Elemezőik tapasztalat alapján szinte minden piaci szereplő fejében a további áresésre vonatkozó forgatókönyvek élnek, eközben viszont az árfolyamra ható adatok már jóval diverzifikáltabb képet mutatnak. Egy nemrég napvilágot látott felmérés szerint is a hedge fundok és a többi intézményi befektető többsége arra számít, hogy legjobb esetben is csak egy 30 és 40 dollár közötti sávozásra lesz majd képes idén az olaj árfolyama.

Ez csak bikacsapda?

Ha azonban mindenki egyféle dologra számít, akkor könnyen ennek ellenkezője történhet a piacon - vélik a Credit Suisse elemzői.

Eközben viszont a Morgan Stanley szakértői arra hívják fel a figyelmet, könnyen bikacsapdának bizonyulhat az elmúlt hetek áremelkedése. Arra hívják fel a figyelmet, hogy amikor az olaj árfolyama utoljára a mostanihoz hasonló emelkedést produkált, az csak a további drasztikus áreséshez készítette elő a terepet. Emlékezetes, hogy az amerikai könnyű olaj hordónként árfolyama tavaly március és május eleje között 42 dollárról egészen 62 dollárig emelkedett, azóta viszont február elejéig kevesebb, mint felére zuhant.

A Morgan Stanley szerint az olaj emelkedő árfolyama most leginkább annak köszönhető, hogy közben a dollár valamelyest gyengült a többi devizához képest - írja a MarketWatch. Ezt persze segítette a feltörekvő piacokon tapasztalt megpattanás, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) részéről érkező biztató hírek is, s a befektetők most kiemelt figyelemmel kísérik, várható-e az olajkereslet élénkülése a feltörekvő piacok felől.

Nincs sok ok optimizmusra

Azonban szerintük ha valaki közelebbről megvizsgálja a kínai vezetés hét végén prezentált új ötéves tervét, akkor az olaj szempontjából kevés okot találhat az optimizmusra. Az ugyanis bár a stabilitást, a fiskális és monetáris ösztönzőket előtérbe helyezi, a célok között megjelöli az energia-hatékonyabb ipari termelést és a károsanyag-kibocsátás csökkentését is. Ez pedig nem az olajkereslet növekedésének irányába hat - teszik hozzá.

Az olaj árfolyamának a grafikonján mindenesetre a további áremelkedésben és az áresésben hívők is megtalálhatják a maguk teóriáját alátámasztó bizonyítékokat. Az optimisták érveit erősítheti, hogy nemcsak több, hosszabb és középtávú csökkenő trendvonalat sikerült áttörnie az árfolyamnak, de már leküzdötte az 50 napos mozgóátlag által jelentett akadályt is, ráadásul egy trendfordító alakzat is feltűnt a charton.

Az amerikai WTI olaj árfolyama
Kép: www.markers.hu

Ez egy úgynevezett duplaalj alakzat, amelyen a két mélypont közül a magasabbik 27,55 dollárnál, a mélypontok közötti csúcs pedig 34,8 dollárnál található. Elvileg a mostani 38 dolláros árfolyamok azt jelentik, hogy az alakzatból sikerült felfelé kitörnie az árfolyamnak, s ez a csúcsnál tapasztalt záróárhoz képest még legalább 7 dolláros emelkedést vetített előre, 41 dollár körüli elsődleges célárfolyammal. Azonban a jelenlegi szinten, 38 dollár körül található az első olyan pont, amely korábbi csúcsnak tekinthető, ahonnan új, mélyebb mélypontra menetelt az árfolyam. Ameddig ezt át nem töri az árfolyam, addig a hüvelykujj szabály szerint a csökkenő trend folytatódására lehet számítani, a grafikonon feltűnő kedvező előjelek ellenére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!