Egy december végi bejelentés értelmében az eredeti apportáló fél kapcsolt vállalkozásai felé fennálló 352,75 millió forintnyi tartozások tőkésítésével 443,75 millió forintra növelték a Genesis-leány Pólus Szikla Kft. jegyzett tőkéjét. Az akkori tájékoztatás szerint többek közt a következő években hasznosítani nem kívánt know-how-k fejében vásárolták volna vissza az üzletrészeket.

A Genesis igazgatósága az apportáláskori saját tőknél alacsonyabb érték megállapítását követően hétfői határozatával felszólította az apportáló társaságot, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően az üzletrész átruházásával tegyen eleget az apport értékállóságára irányuló helytállási kötelezettségének.

A Pólus Szikla neve legutóbb egy, a TEBÉSZ birtokába jutott közjegyzői okiraton bukkant fel, amely szerint egy összesen 600 millió forintos tartozás után többek közt a Genesis-leány is kézfizető kezességet vállalt 2022. június 30-ig.

Az ügy további pikantériája, hogy a tavaly áprilisban bejelentett tőkeemelés során a bányaipari társaságokat apportáló négy dél-afrikai társaságot a PSZÁF már egyenként 20-20 millió forintra bírságolta a kötelező nyilvános vételi ajánlat elmulasztása miatt.

Ezen felül korlátozta a cégek részvényesi jogainak gyakorlását is (a tőkeemelés során megkeletkeztetett részvények az ajánlat híján azóta sincsenek bevezetve a BÉT-re).

Időközben egy Servertech nevű, a nevén kívül lényegében ismeretlen cég vásárolta meg a dél-afrikai társaságok részvényeit, ám a nyilvános ajánlat azóta sem érkezett meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!