Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A napirenden az alapszabály módosítása, valamint az igazgatóság és a felügyelőbizottság átalakítása szerepel, amelynek a Magyar Nemzeti Bank többségi tulajdonszerzése, illetve a testületek valamennyi tagjának lemondása ad aktualitást.

A jegybank november végén részvényenként 3550 forintos áron vette meg a Bécsi Értéktőzsdétől és az ÖKB osztrák nemzeti elszámolóháztól a BÉT részvényeinek 68,6 százalékát, ezzel - a tőzsde megszakítással immár 151 éves történetében először - háromnegyedes többségbe került.

Az MNB képviselője, Fömötör Barna öttagú igazgatóságra tett javaslatot. A részvényesek csaknem egyhangúan a BÉT igazgatósága tagjává választották Bacsa Györgyöt (Mol), Barlai Róbertet (OTP), Nagy Mártont (MNB), Végh Richárdot (MNB) és Selmeczi-Kovács György (Giro). A BÉT története során első ízben fordul elő, hogy a korábbi tőzsdetanács feladatkörét ellátó igazgatóságnak egyetlen bróker, értékpapír-kereskedő tagja sincs, mivel az OTP ugyan rendelkezik kereskedési joggal, de kibocsátó is.

A felügyelőbizottságba Bartha Lajost (MNB), Gerhardt Ferencet (MNB), Herczku Györgyöt (KBC Securities), Régely Károlyt (Concorde) és Kúti Zsoltot (MNB) választotta a közgyűlés, ezzel már a befektetési szolgáltatók is képviseletet nyertek a testületekben, ha nem is igazán nagy súllyal.

Nagy Márton a tőzsde új elnöke

A BÉT igazgatósága Nagy Mártont, a felügyelőbizottság Gerhardt Ferencet választotta meg elnökévé - mindketten a Magyar Nemzeti Bank alelnökei. Nagy Márton a választást követő sajtótájékoztatón az MNB-ben elmondta, hogy a tőzsde február végéig dolgozza ki új stratégiáját, ebben segít a most felálló tanácsadó testület, amelynek Patai Mihály, a BÉT korábbi elnöke, az UniCredit Bank vezérigazgatója a vezetője.

A magyar tőkepiac fejlesztése jegyében kis és nagy cégeket - köztük államiakat is - szeretnének a parkettre csábítani, és céljuk, hogy a magyar tőzsde GDP-hez viszonyított kapitalizációját a jelenlegi 18-ról 30 százalékra növeljék. (Ez a Napi.hu számításai szerint 2020-ig mintegy 5-6 ezer milliárd forintos növekedést jelent, ami olyan óriáscégek, mint például az MVM Zrt. vagy a Szerencsejáték Zrt. nélkül aligha érhető el.

A meglehetősen sok technikai szünettel, szavazógép-összecseréléssel tarkított közgyűlés némi vita után elfogadta az igazgatósági és felügyelőbizottsági tiszteletdíjak jelentős - átlagosan három és félszeres - emelését. Így a BÉT igazgatóságának elnöke az eddigi 255 ezer forint helyett a mindenkori minimálbér (2015-ben ez 105 ezer forint) hétszeresét, az igazgatóság tagjai és a felügyelőbizottság elnöke 185 ezer helyett a minimálbér ötszörösét, a felügyelőbizottsági tagok pedig 85 ezer helyett a minimálbér háromszorosát kapják havonta. (Mint ismert, az egykori Budapesti Áru és Értéktőzsde tőzsdetanács tagjai és a BÉT Zrt. tisztségviselői 2003-2004 között ingyen, azóta költségtérítéses jellegű tiszteletdíjért látták el feladatukat.)

A közgyűlés jóváhagyta az alapszabály MNB által javasolt módosítását is, ez a stratégia kialakítását és elfogadását az eddigi közgyűlésiből igazgatósági hatáskörbe helyezte. Emellett törölte az alapszabályból az egykori rt.-alapító tagok - az MNB, 53 jogi személy és egy magánszemély - felsorolását.

Korányi G. Tamás, lapunk főszerkesztője, a BÉT részvényese

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!