Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt hetekben az amerikai tőzsdéken tapasztalt áreséssel több mint egy éve nem látott szintekre süllyedtek a részvényárfolyamok, s a zuhanás hevessége és lendülete sokban emlékeztet a pénzügyi válság idején tapasztalt lejtmenetekre - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

A szakértők egy része szerint további esés is valószínű, s a piac még az árfolyamok gyors csökkenése ellenére sem látott igazán nagy forgalmú zuhanást, ami a kapitulációt sejtetne, s a trend megfordulását lehetne tőle várni - írja a hírügynökség. Ahhoz, hogy az S&P 500-as index technikai értelemben is medvepiacba lépjen, még további több, mint 9 százalékos esés kellene a vezető indexben.

Ugyanakkor a fundamentumokra figyelő befektetők közül sokan arra hívják fel a figyelmet, hogy az amerikai gazdaság messze van attól, hogy recesszióba kerüljön. Az optimistábbak szerint a mostani eséssel mindössze az történik, hogy a részvényárfolyamok közelebb kerülnek valós értékükhöz a Fed ultra-laza monetáris politikájának évei után. Sokak szerint még egészségesnek is tekinthető, hogy a részvényárazások ezentúl jobban kötődhetnek majd a gazdaság és a cégek valós teljesítményéhez, s  a monetáris politika lufifújása helyett a fundamentumoké lesz a vezető szerep.

Végre a valóság uralkodik

Kifejezetten biztatónak találom, hogy a piac esik egy jót, s végre a fair értékük közelébe kerülnek az árfolyamok. Végre olyan világ következhet, ahol a gazdaság valós teljesítménye, a profitok és az árbevételek határozhatják meg az árazásokat -mondta Jack Ablin, a BMO Private Bank befektetési igazgatója. Úgy látom ez most Fed hatás, kiárazódik a piacról az elmúlt években megszokottá vált jegybanki intervenció - tette hozzá.

Persze vannak más okok is a lejtmenet mögött, a kínai piac zuhanása és az olajár összeomlása jelentősen befolyásolja az amerikai részvénypiacot is. A kínai esés átgyűrűzött az olajpiacra is, és vannak olyan hírek, hogy sok hedge-fund extra fedezeti követelményeknek kell eleget tegyen árupiaci pozícióival kapcsolatban. Az ilyen kényszereladások és fedezeti követelmény növelések tipikusan átgyűrűznek a részvénypiacra is, mivel ezeknek a befektetőknek a portfólióiban sokszor a részvények a leglikvidebb eszközök, s ezeket adják el- mondta Gail Dudack, a Dudack Research Group vezető befektetési stratégája.

S&P 500-as index
Kép: www.markers.hu

Pénteken már voltak kapitulációs jelek az amerikai piacon, a New York Stock Exchange-en jegyzett részvények közül 944 ütött 52 hetes mélypontot. 2008 vége óta eddig mindössze három olyan nap volt, amikor ez a szám 900 fölé emelkedett. Ráadásul több mint hét napja zsinórban 500-nál is több részvény ütött 52 hetes mélypontot, ilyen negatív sorozatot 2008 októbere, a Lehman Brothers csődjét követő időszak óta óta nem tapasztalhattunk.

Minden szem a fundamentumokon

Az amerikai tőzsdék hétfőn zárva vannak a Martin Luther King nap miatt, így kedden már a friss kínai GDP és amerikai ipari termelési adat birtokában indulhat újra a kereskedés. Ha jók lesznek az adatok akkor a piaci félelmek jelentősen enyhülhetnek - mondta Brian Jacobsen, a Well Fargo Funds Management portfólió stratégája. Ha ehhez még kedvező amerikai inflációs és feldolgozóipari adatok is társulnak a héten, akkor a befektetők bátrabban térnek majd vissza a részvénypiacra.

Persze kellenének a jó vállalati eredményadatok is. A pénzügyi szektor nagy cégei közül a Morgan Stanley, a Bank of America és a Goldman Sachs teszi közzé gyorsjelentését, de a héten jönnek a Starbucks és számos légitársaság negyedéves adatai is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!