Az Európai Bizottság javított gazdasági előrejelzései és az euróövezeti termelőiár-defláció enyhüléséről megjelent adatok délelőtt még emelték a fő mutatókat, délután azonban éles fordulat következett.Ismét feltámadt az aggodalom Görögország túl lassan haladó adósságtárgyalásai miatt, megjelent néhány elemzés arról, hogy a brit-EU kapcsolatokban további feszültségek várhatók az e heti nagy-britanniai választások után, a kőolaj ára féléves csúcsra ugrott a javuló világgazdasági kilátások miatt.

Az Egyesült Államok kereskedelmi hiánya márciusban hat és fél évi csúcsra nőtt az erős dollár és a gyengülő gazdasági teljesítmény miatt. Ebből az elemzők arra következtetnek, hogy az amerikai gazdaság valójában visszaesett az első negyedévben, pedig az első hivatalos becslés még halvány növekedést jelzett. Az áprilisról érkező adatok viszont javulásra utalnak. A piacon megnőtt a tanácstalanság, vajon az ellentmondó adatok láttán mikorra időzíti kamatemelését az amerikai jegybankrendszer (Fed). A legújabb amerikai foglalkoztatási adatok pénteki megjelenése előtt a befektetők mindenesetre a gyors visszavonulást választották.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,84 százalékos romlással 6927,58 ponton zárt, 5,51 százalékkal a tavaly év végi értéke fölött.

Frankfurtban a DAX-30 2,51 százalékos mínusszal 11 327,68 ponton végzett, 15,52 százalékkal magasabban, mint múlt év végén.

Párizsban a CAC-40 2,12 százalékkal 4974,07 pontra gyengült, 16,41 százalékkal meghaladva az év végit.

A zürichi SMI 0,79 százalékot, a milánói FTSE MIB-40 2,76 százalékot, a madridi IBEX-35 2,74 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 3,85 százalékot vesztett.

Varsóban a WIG-20 0,60 százalékkal 2507,95 pontra fogyott, a Mol 1,76 százalékkal 198,15 zlotyra zuhant.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,40 százalékkal, az S&P 500-as 0,64 százalékkal, a Nasdaq-piac összetett mutatója 1,11 százalékkal volt az előző záróértéke alatt.

Az euró, 1,12 dollár alatt, 0,41 százalékkal többet ért a bankközi piacon, mint hétfő este. Svájci frankban, 1,04 frank alatt, 0,49 százalékkal kevesebbe került.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!