Tavaly folytatódott az a tendencia, amely szerint a hazai részvényekre elsősorban magyar eszközként tekintenek a külföldi befektetők, nem pedig szektorkitettségekként. A magyar eszközöktől elvárt hozam folyamatos növekedése minden fundamentális tényezőt felülírt- ezt mutatja a BUX és a magyar CDS együttmozgása. Emellett az ágazati különadók bevezetésével a vállalati profitkilátások a korábbinál jóval szorosabban illeszkednek a magyar makropálya alakulásához.
Izgalmassá teszi az előttünk álló évet ugyanakkor, hogy a hazai blue chipeknél olyan egyedi fejlemények várhatóak, amelyek a részvényárfolyamokat döntő mértékben befolyásolhatják - véli Szabó Gábor, az Aegon Befektetési Alapkezelő elemzője.

A Richter várhatóan az első negyedévben jelenti be a saját fejlesztésű készítménye, a cariprazine skizofréniával kapcsolatos III. fázisú teszteredményeit. A megcélzott terápiás terület jóval nagyobb piacot jelent, mint a bipoláris rendellenesség, amelyről korábban III. fázisú eredményeket tett közzé a társaság. A piaci várakozások széles tartományban szóródnak annak függvényében, hogy az adott gyógyszerosztályban erősödő generikus verseny hatására milyen pozíciót érhet el a készítmény. Amennyiben a III.fázisú klinikai vizsgálatok eredményesen zárulnak - erre iparági statisztikák alapján közel 50 százalékos a valószínűség -, az önmagában 5-6 ezer forint körüli becsült értéket jelenthet a Richter árfolyamában, azaz a várható piaci túllövésekkel nélkül nézve is limites elmozdulás jöhet - mondja az Aeogn szakértője.

A MOL esetében legalább ekkora jelentőségű hírek érkezhetnek a kurdisztáni régióból. Az előrehaladottabb fázisban levő Shaikan blokkban fellelhető olajvagyon-becsléseket 2011-ben többször felfelé módosították a független készletértékelők, ennél is fontosabb lehet azonban az Akri-Bijeel blokk, amelynek a Mol a legnagyobb részesedésű tulajdonosa és operátora. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy az Akri-Bijeel blokkról egyelőre nagyon keveset tudunk, a jelenlegi állapotában bináris kimenetelű projektként kezelhető. A Mol idén kezdi meg lehatároló kutak fúrását, amelyek jelentős mértékben pontosíthatják a blokkal kapcsolatos prognózisokat és a kurdisztáni kitermelési projektek becsült értékét. Kiemelkedő jelentőségű hír lehet emellett, ha a központi iraki kormányzat elismeri a kurdisztáni regionális kormánnyal megkötött szerződéseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!