Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várakozások szerint a Morgan Stanley Capital International kedd este dönt arról, hogy végre bekerülhetnek-e feltörekvő piaci indexcsaládjuk kosarába a kínai "szárazföldi" tőzsdéken, tehát Sanghajban és Sencsenben jegyzett részvények is. A döntés sokkal fontosabb, mint amilyennek első hallásra tűnik, s nem csak az MSCI indexeket követő, becslések szerint akár 1500 milliárd dollárt is elérő tőke, s a pozitív döntés nyomás  várhatóan kínai részvényekbe áramló közel 80 milliárd dollár miatt.

Tavaly ugyanis pont az MSCI kedvezőtlen döntése volt az, ami elindította a kínai tőzsde összeomlását, amely végül a jüan leértékeléséhez vezetett, ami hatalmas eladási hullámot indított el a világ szinte összes fontosabb tőzsdéjén. A döntést megelőzően a Shanghai Composite kínai tőzsdeindex értéke még meghaladta az 5000 pontot, a mutató idén januárra 2700 pont alá csökkent.

Bonyolult, de nagyon kéne

Azt, hogy mennyire fontos lenne Kína számára egy kedvező döntés jól mutatja, hogy vasárnap már a sanghaji tőzsde és a kínai felügyelet tisztségviselői is egy konferencián hosszasan érveltek a kínai részvények indexkosárba vétele mellett.

A döntés elméletben sem egyszerű. Egyrészt nyilvánvaló, hogy egy olyan indexcsaládnak, amelyet a legtöbb befektető benchmarkként használ a feltörekvő piacokon tartalmaznia kell a kapitalizációját tekintve hatalmas kínai tőzsdéket is. Másrészt viszont ha már a részvények bekerülnek az indexbe, akkor ezeknek a részvényeknek szabadon hozzáférhetőnek és kereskedhetőnek kell lenniük a nagy nemzetközi intézményi befektetők számára. Márpedig tavaly a kínai részvényekkel a külföldi befektetőkre vonatkozó korlátozások miatt nem lehetett szabadon kereskedni.

Ráadásul az MSCI tavalyi kedvezőtlen döntését követően megindult összeomlás hevességét a kínai hatóságok számos adminisztratív eszközzel próbálták korlátozni, voltak házkutatások és letartóztatások a kínai piacot shortoló hazai befektetőknél. De volt olyan is, hogy egyes cégek részvényeit több napra, hétre felfüggesztették, így igyekeztek elkerülni azok árfolyamának összeomlását.

A törekvés látható volt

Szakértők már akkor felhívták a figyelmet, hogy a kínai kormányzat a piac önszabályozó folyamatiba való beavatkozással többet árt hosszabb távon a tőkepiac fejlődésének, mint amennyit használ.

Úgy véljük, az elmúlt egy évben nagyot sokat tettünk azért, hogy megfeleljünk az MSCI elvárásainak - mondta Che Bo, a sanghaji tőzsde elnökhelyettese a Wall Street Journal tudósítása szerint. Elmondása szerint az elmúlt egy évben könnyebbé vált a külföldi pénzügyi alapok számára a tőke határokon átnyúló mozgatása. Ezen kívül alaposan megszigorították a részvények kereskedésének felfüggesztésére vonatkozó szabályokat is, de közben enyhítették a külföldiek részvénytulajdonlására vonatkozókat.

Felhívta a figyelmet, hogy az MSCI döntésétől függetlenül a nemzetközi befektetőknek el kell dönteniük, várnak arra, hogy a kínai tőzsde tökéletesebbé váljon, s ezzel megkockáztatják, hogy a szerinte várható kedvező lehetőségekből kimaradjanak, vagy pedig vállalják a kockázatokat és így is belépnek a piacra.

A Goldman Sachs egy múlt heti elemzésében szintén kiemelte, hogy Kína valóban tett komoly előrelépéseket azon ügyekben, amelyek tavaly meggátolták a számukra kedvező döntés megszületését. A befektetési bank jelenleg 70 százalékos esélyt lát arra, hogy az MSCI beveszi a kínai részvényeket kosarába.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!