Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn mindenkori csúcsára, 9682 dollárra ugrott a CoinDesk adatai szerint a bitcoin árfolyama. Mindezt alig néhány órával azután, hogy vasárnap áttörte a 9400 dolláros szintet - írja a CNBC.com. Ezután némileg korrigált a kurzus, hétfő délelőtt 9500 alá süllyedt vissza.

A mostani ármozgást nem intézmények, hanem egyéni befektetők okozhatták - mondta Brian Kelly, a CNBC szakértője. Az Egyesült Államokban működő legnagyobb bitcointőzsde, a Coinbase adatai szerint nála a befektetők csak szerda és péntek között 100 ezer új számlát nyitottak. Ezzel azok száma már elérte a 13,1 milliót - írja a portál Alistair Milne, az Altana Digital Currency Fund összesítésére hivatkozva.

Az érdeklődés újbóli fellángolása részben annak köszönhető, hogy az egyik chicagói árutőzsde, a CME bejelentette: december második felétől megkezdik a bitcoinon alapuló határidős termék jegyzését. Szakértők szerint a derivatív termék megjelenése egy szabályozott piacon újabb lépés lehet a felé, hogy a bitcoin legális eszközosztályként szerepeljen a befektetők által vásárolható termékek között.

Annak ellenére, hogy a digitális deviza árfolyama idén már 870 százalékkal emelkedett, még mindig nagyon sok szakértő annak veszélyeit sorolja, s úgy véli, lufi alakult ki piacán. Ezek közül a legemlékezetesebb Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatójának szeptemberi nyilatkozata volt. E szerint azok, akik elég bolondok, hogy vásároljanak belőle, a végén majd nagyon megfizetik ennek a döntésnek az árát. Ő személy szerint nem értette, mi adja annak a fizetőeszköznek az értékét, amely mögött nem áll egy kormányzat sem.

A CNBC Global CFO Council felmérése szerint a válaszadók 27,9 százaléka úgy vélte, a bitcoin valós értéket képvisel, de árfolyama jelenleg lufinak tekinthető, ugyanennyien viszont azt egy egyszerű csalásnak vélték. Mindössze 14 százalék gondolta azt, hogy az árfolyam megalapozott és mehet még felfelé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!