Kelet- és Közép-Európa továbbra is jó lehetőséget kínál a befektetőknek, ám tanácsos körültekintően kiválasztani a befektetésre érdemes szektorokat és vállalatokat - mondta a CNBC-nek adott interjúban a feltörekvő piacokra specializálódott nagybefektető, Mark Möbius, a Templeton Emerging Markets Group elnöke.

A Templeton Emerging Markets Group régiónkat érintő portfóliójában Oroszországnak van a legnagyobb, 36 százalékos súlya, a gyorsan növekvő Törökország 21 százalékos részt hasít ki, míg Ausztria, amelynek cégei komoly súllyal vannak jelen a régióban 17 százalékkal részesedik.

Közép- és Kelet-Európa részvénypiacai nem teljesítettek olyan rosszul, bár a növekedési ráta viszonylag alacsony - mondta Möbius. A térség makrogazdasági szempontból nem túl izgalmas, viszont számos olyan cég található itt, amelyek jó befektetési lehetőséget kínálnak, mivel az árfolyamok jelentősen csökkentek - tette hozzá. A régió erősen függ a nyugat-európai gazdaságok teljesítményétől, mivel fő exportpiaca Németország - magyarázta az amerikai olvasóknak a magyar közönség számára közismert tényt.

A közelmúltban számos elemző csökkentette Lengyelország, Magyarország, Csehország vagy Szlovákia növekedési kilátásaira vontkozó várakozásait. Möbius alapja viszont kitart régiós befektetési stratégiája mellett. Valószínűleg továbbra is tartani fogjuk a portfóliónkon belül Oroszország, Törökország és Ausztria jelenlegi súlyát - mondta.

Az alapjainkon belül a bank- és az energiaszektor képviseli a legnagyobb súlyt, főleg azért mivel az orosz piacon jelentős súlyt képviselnek ezek a szektorok, gondoljunk csak az olyan mammutokra, mint a Szberbank vagy a Gazprom - mondta a guru. További kiemlt szektorok az élelmiszer- és dohányipar, az itlagyártók, a média, gyógyszeripar és az ingatlanszektor. Néhány osztrák társaságnak hatalmas kitettsége van a régióban, erre példaként az Erste és a Raiffeisen Bankot hozta fel. Ezek a nagy szervezetek kiváló lehetőséget jelentenek arra, hogy egy befektetéssel a régió számos országában egyszerre jelen legyünk - tette hozzá

Nem elég nagy a növekedés

Nagyságra a következő befektetésünk Magyarország, ahol az alap az OTP Bankban és az Egis Gyógyszergyárban rendelkezik részesedéssel. 2009-ben a közép- és keleteurópai devizák sokat veszítettek értékükből, ami megnehezítette az összeomlástól rettegő külföldi befektetők kiszálását az itteni részvénypiacokról. Azóta viszont a devizatartalékokat szépen feltöltötték, ami nagyon fontos, hiszen biztosak akarunk lenni benne, hogy ugyanolyan könnyen ki is szállhatunk, mint ahogy beszálltunk - mondta Mübius. Mindeközben a makrogazdasági kép nem olyan vonzó, mint más feltörekvő piacokon, a gazdasági növekedés nem elég gyors. Jelenleg ez a régió legnagyobb problémája, s ezért vagyunk jelen nagyobb kitettséggel az orosz és a török piacon - tette hozzá.

Ezeken a piacokon fontos, hogy jól megválasszuk a szektort és a vállalatot - hangsúlyozta. Lengyelországban a nyersanyagkapcsolt cégekben van a legtöbb fantázia, a réz- és szénbányák. A szlovák részvénypiacon nem elég nagy a forgalom, ezért ott private equity részlegük segítségével fektetnek be. A Franklin Templeton a romániai Fondul Proprietates kárpótlási alap menedzsere, ám ezen kívül is növelik befektetéseiket a román piacon - utalt rá Mark Möbius.

Az eurózóna túl fog élni

Az eurózónát sújtó adósságválság valós probléma, ám Möbius nem gondolja, hogy az Európai Unió veszélyben lenne. Nem gondolom, hogy ez akkora tragédia lesz, mint ahogy most sokan feltételezik. Az európai országok össze fognak fogni és megoldják a problémáikat. A görögök összefogással és privatizációs lépésekkel túl fogják tudni élni a nehéz időszakot - tette hozzá.

Az euró megszűnéséről szólva elmondta: nem látom, nem gondolom, hogy ez valós veszély lenne. Végül az euró és az Európai Unió is győztesként kerül majd ki a válságból - mondta Möbius.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!