Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország jelentősen kitett az ukrán orosz konfliktus hatásainak, az Euilor egyelőre mégsem vár fennakadást a gázellátásban és paksi beruházás megvalósulásában sem, legalábbis a legutóbbi szankciós lépések alapján - hangzott el a társaság ma tartott sajtóreggelijén. A konfliktus 1 százalékponttal lassíthatja a magyar gazdasági növekedést a várt 3,2 százalékhoz képest szerintük.

Magyarország gáztárolóinak töltöttségi szintje 56 százalékon áll, ami nem tűnik soknak, de jóval több, mint a tavaly ilyenkori 38 százalék, ezért az Equilor szakértője nem számít fennakadásra a gázellátásban Magyarországon. A paksi projekt bár csúszhat, de jelentős fennakadást ez a helyzet nem okoz, tekintve hogy a szankciók az atomenergiát egyelőre nem érintik. A szankciók terén leginkább az orosz vállalatok érzik a a hatásokat, noha bizonyos személyek szintén érzékenyen érintettek, a gázipar, az űrtechnológia és az atomenergia egyelőre kimaradt, az már nagyon súlyos hatással járna.

A magyar blue chipek között a Magyar Telekom az egyedüli, amely nem érintett az ukrán-orosz konfliktusban, ez részben magyarázza az elmúlt év 30 százalékos részvényárfolyam-emelkedését. Az OTP ukrán leánya ugyanakkor 610 milliárd forintos hitelállománnyal rendelkezik, aminek 60 százaléka döntően dolláralapú. Az orosz leány 874 milliárdos hitelállománnyal rendelkezik, így a bank már jelentősen kitett a konfliktus alakulásának. Az OTP Ukrajnát tekintve az Equilor szerint mintegy 287 milliárd forint lehetne a legrosszabb forgatókönyv esetén a bank vesztesége, ami ezer forintot jelent részvényenként. Az orosz leány 700 forintos részvényenkénti veszteséget okozhatna, ha minden rosszul alakulna.

A Richternek a devizák leértékelődése okoz jelentős veszteséget, egy százalék rubelleértékelődés körülbelül 550 millió forint profitcsökkenést okoz. Veszélyt jelenthet még a Richter 2001-ben 18 millió dollárból indított orosz gyártókapacitásának esetleges államosítása is. A Mol ugyanakkor jobban áll, csoportszintű kitermelésének csak mintegy 7 százalékát adja az orosz piac, ez EBITDA szinten csak 3-4 százalékot jelent. Ez annak köszönhető, hogy az olajcég időben kiszállt több orosz projektből, ígyviszonylag jól úszhatja meg a krizist, igaz az orosz olajszállítások leállítása jelentős többletköltséget okozhatna, erről azonban egyelőre szó sem esik.

A világra kitekintve általánosak a világban a dollárerősödési várakozások, ezzel az Equilor lakossági üzletágigazgatója, Szántó András is egyetért. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, ha bármi változás látszana az USA közeledő kamatemelésében, vagy az európai lazítási folyamaton, akkor a meglévő hatalmas dollárerősödésre játszó pozíciók miatt omlásszerű változások is lehetnek. A Fed várható lépései kapcsán az Equilor nem vár azonnali piaci összeomlást annak ellenére, hogy az amerikai kamatemelés általában együttjár a feltörekvő piaci eszközök árának esésével. Az első kamatemelést 2015 közepére várják.

A magyar makrokilátások terén fontos negatívum, hogy az idei évre a konvergenciaprogramban tervezett 79,1 százalékos szint helyett júniusban 85,1 százalék volt az államadósság. Az év végére az Equilor által várt forinterősödéssel (bár hosszabb távon gyengülést jósolnak) és egyéb hatásokkal ez csökkenhet 80-81 százalékra, de ennél jobb szám nem várható. A következő évre viszont már újra 83,5 százalékot vár az Equilor. Egy forint gyengülés egyébként most durván 0,1 százalékos adósságemelkedést jelent. A költségvetés hiánya 3 százalék lehet, de októberben már további kiigazítás várható.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!