Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Köszönjük, jól vagyunk - kezdte az Equilor ma reggeli sajtótájékoztatóját Szécsényi Bálint a társaság vezérigazgatója, utalva a svájci jegybank döntésével kapcsolatos felfordulásra, amely más befektetési társaságokhoz hasonlóan őket sem hagyta érintetlenül. Ugyanakkor az Equilor 2 milliárd forintos saját tőkével és 500 milliót elérő adózás előtti eredménnyel rendelkezett az év végén, ami a döntés hirtelensége miatti likviditási feszültségeket is kezelhetővé tette. A saját tőke és az eredmény mellett Szécsényi kiemelte, hogy az alapkezelőjük két éve 10 milliárdos kezelt vagyonnal indult, mára elérte a 63 milliárdos vagyont. Az Equilor alapkezelője az abszolút hozamú termékek mellett tette le a voksát, zászlóshajójuk a Primus, amely alapok alapjaként az egyik legkiválóbb teljesítményt nyújtotta az elmúlt időszakban az alappiacon.

Szántó András lakossági üzletág a svájci jegybank döntéséről szólva elmondta, hogy óriási erősödési nyomás volt a frankon. Könnyen lehet, hogy a a hazai devizahitelek átváltásával, amikor mintegy 8-9 milliárd eurót kellett konvertálni egyszerre, az egyik utolsó lökést éppen mi adtuk a svájci jegybanknak az árfolyam elengedéséhez.

Csökkenő kamat, élénkülő fogyasztás

Az Európai Központi Bank havi 60 milliárd eurós likviditásjavító intézkedéseivel kapcsolatban kiderült, hogy ma nagyon sokan félnek a defláció rémétől. A defláció az elhalasztott fogyasztáson keresztül negatív hatással lehet a GDP alakulására, ez nagyon alacsony akár negatív kamatokat is indokolhat. A pénz előszőr a központi országok kamatszintjét fogja csökkenteni de áttételeken keresztül eljut hozzánk is, ezzel nagyon jót tesz a hazai kamatszintnek és gazdaságnak is. Ezáltal nálunk is lehetséges a tovább fennmaradó alacsony vagy negatív infláció esetén a további kamatcsökkentés (igaz ezt nem a mai kamatdöntéstől várják), így az év végére akár az 1,6-1,9 százalékos kamatszint is elképzelhető itthon.

Magyarországon rengeteg az elhalasztott fogyasztás, akár ingatlan, akár gépjármű, akár más termékek tekintetében. A devizahitelesekkel kapcsolatos hazai lépések mellé párosuló olaj- és ezáltal üzemanyagárcsökkenés jelentős plusz jövedelmet hagy a lakosságnál, ami komoly fogyasztásnövekedést hozhat a közeli jövőben. Szántó szerint politikai döntés kell hozzá, de elérhető akár a nullszaldós költségvetés is és a folyó fizetési mérleg is pozitív lesz részben az alacsonyabb energiahordozószámlák következtében. Mindezek következtében fordítanak eddigi jóslataikon és most már forintgyengülés helyett inkább forinterősödést várnak: az év végére a 310 alatti, akár 305 forintos euróárfolyamot is elképzelhetőnek tartanak. Valamelyest csökkenhet az államadósság is, ugyanakkor látni kell, hogy a forintosítással a vállalati szektor után a lakossági szintén hatalmas lépést tett az adósságcsökkentés felé, ami az ország teljes devizakitettségében is nagy javulást jelent.

Részben az ECB már említett likvidásbővítő intézkedései és a Fedmásodik félévre várt kamatemelései miatt 0,5-0,75 százalékos amerikai kamatszintet várnak az Equilor szakértői, amihez Szántó 1,04-es EUR/USD árfolyamot valószínűsít. Ugyanakkor további erősödést vár dollár yen frontján akár 140-ig elmenő árfolyammal.

Itthon csak a Mol

A magyar részvénypiacon az Equilor nem túl optimista, a hazai részvények közül egyedült a Molt szeretik, akár 15 ezer forintig is emelkedhet szerintük az olajrészvény. Kuti Ákos vezető elemző szerint a javuló finomítói-vegyipari marginok és az esetleges INA helyzet megoldodása felértékelődési potenciált jelent, miközben semleges az álláspontjuk mind a Richter, mind az OTP, mind a Telekom esetében. A külföldi részvények közül a Ryanair, a francia Iliad mobilszolgáltató részvényeit tartják vonzónak, illetve a Deutsche Telekomot a javuló tőkehelyzet miatt. A tengerentúli részvények közül a Qualcomm Inc., az STMicroelectronics (okos érzékelők)lehetnek ígéretesek, illetve a Garmin-ban látnak lehetőséget (ha az Apple őt választja a saját navigációs szolgáltatásához).

Az elmúlt időszakban mintegy 60 százalékot zuhanó olajárral kapcsolatban elmondták, hogy a véleményük szerint a mélypont közelében járunk és innen már inkább erősödés következhet. Ez az év végére 60-70 dolláros olajárat is jelenthet. A hazai benzin és gázolárak alakulásával kapcsolatban ugyanakkor kiderült, hogy a rárakódó költségek miatt ahhoz, hogy a hazai kutaknál 300 forintos benzinár legyen, 45 dolláros olajár kellene (gázolajban 40 dollár ez a szint), így a mostaninál sokkal alacsonyabb árakat itthon a kutaknál nem várnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!