Nincs okunk tartani a tapering hatásaitól - mondta Töröcskei István, az ÁKK Zrt. vezérigazgatója a Euromoney bécsi konferenciáján. A finanszírozás szempontjából, a pénzügyi befektetők számára a legfontosabbak a fundamentumok. Amíg ebből a szempontból jól állunk, nincs ok az aggodalomra - tette hozzá a vezérigazgató, miközben felhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság körülményei napról napra javulnak. A Fed likviditásnövelő lépései jók voltak a válság idején, s logikus, hogy ezeket elkezdi visszavonni a gazdaság javulásával párhuzamosan.

A magyarok megtanulták a leckét a válság során. Ezért csak amiatt, hogy olcsók a hitelek, nem adósodnak el a kelleténél jobban. A magyar állam idén valamivel több mint 4 milliárd euró értékben kíván devizaforrásokat bevonni, ez a szint alacsonyabb, mint a tavalyi. A tavalyi magasabb összeget az IMF-hitel előtörlesztése is indokolta.

Töröcskei elmondta, hogy az ÁKK folyamatosan keresi a lehetőségét annak, hogy a forinton kívül ne csak dollárban és euróban bocsásson ki kötvényeket. Vizsgálják a japán, kínai és egyéb távol-keleti piacokat is, de az orosz piacon való megjelenés lehetőségét is.

Az ÁKK múlt héten ismertette finanszírozási stratégiáját. E szerint az adósságkezelés célja a belföldi befektetők szerepének és súlyának növelése (elsősorban a közvetlen lakossági értékesítés erősítése révén), valamint a devizaadósság arányának csökkentése (a lejáró állomány részben forintból való megújítása révén). Ezzel kapcsolatban akkor Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató helyettese elmondta: idén a várható kereslet alapján a tervezett nettó kibocsátás 942 milliárd forint, amelyből 1185 milliárd forint (126 százalék) lesz a nettó forint kibocsátás, -243 milliárd forint (-26 százalék) pedig a nettó deviza kibocsátás.

A tervek szerint a lakosság kezében lévő állampapírok állománya 2014 egészében 420 milliárd forinttal nő, ezen belül 100 milliárddal a lakossági kötvények, 320 milliárddal pedig a lakossági kincstárjegyek állománya. Idén összesen 5,4 milliárd euró devizalejárat (ez hasonló a 2013-ashoz) esedékes, ebből 4,6 milliárd eurót deviza kibocsátásából fedezne az ÁKK. (Az idei az első félévi deviza lejárat nagy részét a tavaly novemberi kötvénykibocsátás már fedezi.) Összességében idén 3,3 milliárd euró értékű devizakötvény-kibocsátás várható.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!