Az elmúlt években, amikor esni kezdett az arany árfolyama, az rendszerint vásárlásra ösztönözte a kínai fogyasztókat, s az általuk támasztott fizikai kereslet megálljt parancsolt a nemesfém további áresésének - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A mostani esés e szempontból másnak tűnik.

Az arany árfolyama dollárban számolva az elmúlt két évben harmadával csökkent, s a tőzsdei árfolyamok arra utalnak, hogy ezúttal a kínai kereslet sem élénkült - az alacsony árfolyamok ellenére. A Reuters szerint ugyanis a sanghaji aranytőzsdén a nemesfém unciánkénti árfolyama rendszerint 1-2 dollárral magasabb szokott lenni a nemzetközi árfolyamoknál, köszönhetően a masszív belföldi keresletnek. Az arany sanghaji és világpiaci árfolyama közötti eltérés jó jelzés a tekintetben, mekkora a kereslet Kínában a nemesfém iránt - írja az elemzés.

Szokatlan módon az elmúlt hetek áresése után a sanghaji árfolyam jelenleg 1-2 dollárral alacsonyabb a világpiaci árnál. A Reuters szerint ez annak a jele, hogy a kínai vásárlók ezúttal nem igyekeznek kihasználni az áresés nyújtotta lehetőséget, s nem sietnek vételeikkel. Ez azt eredményezheti, hogy a nemesfém ára tovább esik. A Reuters által megkérdezett kínai kereskedők és banki szakértők is megerősítették a fokozott érdeklődés furcsa hiányát. A hírügynökségnek nyilatkozó szakértők közül több is emlékeztetett arra, hogy tavaly, amikor az unciánkénti árfolyam 200 dollárral zuhant két nap leforgása alatt, a kínaiak megrohamozták az ékszerészeket és a fizikai arany árusításával foglalkozó kereskedőket, hogy feltöltsék készleteiket.

Nem láttuk a fizikai kereslet egyetlen jelét sem az elmúlt napok áresése során - mondta a Reutersnek a szingapúri ANZ Bank elemzője. Ez valóban aggasztó, ugyanis az elmúlt évben ez tudta valóban gátolni a további esést - tette hozzá a szakember.

Kína tavaly vált a világ legnagyobb aranyvásárlójává, megelőzve Indiát. Azonban az év eleje óta az arany árfolyamát övező bizonytalanság és a kínai korrupcióellenes intézkedések egyaránt visszafogták a keresletet az országban a fizikai arany iránt, így a fogyasztás az első kilenc hónapban ötödével csökkent a Kínai Arany Szövetség adatai szerint.

A kínai kereslet elmaradása meglehetősen csalódást keltő az alapján, mennyit is estek már az árak - mondta Alex Thorndike, az MKS vezető kereskedője. Szerinte a jelenlegi árfolyamok jól tükrözik az arany iránti befektetői igény csökkenését. Lehet, hogy a befektetők most csak kivárnak, a kínai kereslet ugyansi meglehetősen árrugalmas, s 1100, vagy 1000 dollár alatt már nagy vételi érdeklődést lehet majd tapasztalni.

De nem csak a kínai vásárlók várt rohama maradt el, Indiában sem tapasztalható különösebb érdeklődés a nemesfém iránt. Pedig sokan várták, hogy az esküvői és fesztiválszezon nyomán élénkül a kereslet, ez azonban nem történt meg a múlt hónapban. A szokásos kereslet megvolt, azonban az áresés nem vonzott további vevőket a piacra - mondta a Reutersnek az indiai ékszerész szövetség elnöke.

Technikailag valóban pocsékul fest az arany árfolyama, a rövidebb és a hosszabb távú grafikonon is. Az emelkedő trendnek természetesen már régóta vége, tavaly áprilisban 1480 dollár magasságában esett el az utolsó legitim mélypont, ahonnan a korábbi emelkedő trend új csúcsokra tudta röpíteni a kurzust.

Az arany árfolyama dollárban
Kép: Alfatrader

Az 1180 dolláros szint eddig erős támasznak bizonyult, s most ez alá került az árfolyam. Időközben az árfolyam egy csökkenő háromszög alakzatot rajzolt, amelynek alsó támaszát az 1180 dolláros szint adta. A szint letörését akkor érdemes hosszabb távon megtörténtnek tekinteni, ha 3 százalékkal alatta zár az árfolyam, erről 1144 magasságában lehetne beszélni, ekkor jó eséllyel lehetne számítani az alakzatból számolt célár teljesülésére, amely 980 és 1000 dollár között található. Felfelé az 1180 dollár után az 1250 dollár vált kemény ellenállássá.

Az arany árfolyama dollárban
Kép: Alfatrader

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!