A kiábrándító negyedéves számok fényében jelentősen csökkentették a Mol idei  és 2015-ös tisztított EBITDA-jára vonatkozó várakozásukat a Concorde Értékpapír Zrt. elemzői. Annak ellenére, hogy az idei második félévben mintegy 10 százalékkal magasabb lehet az eredmény, mint az elsőben volt - derül ki a cég friss elemzéséből.A 2016 évtől kezdődő évekre viszont nem változtattak előrejelzésünkön.

A társaság meglévő kitermelési eszközei Szíria nélkül mintegy 135 ezer hordó olajegyenértékes kitermelését tehetik lehetővé 2018-ban, szemben az ez évre várt 98-99 ezer hordónyi termeléssel. Így az átlagos termelésnövekedés 5 százalékot érhet el a következő pár évben - vélik a brókercég szakértői.

Rövid távon a kitermelés jövedelmezőségének romlásával számolnak. Számításaik szerint az átlagos fedezet idén 12 százalékkal csökkenhet, legkorábban a jövő évtől lehet ismét számítani javulásra, köszönhetően a kurdisztáni és északi-tengeri kitermelés felfutásának.

A finomítói marzsok szintén esnek idén a gyenge kereslet és túlkapacitások miatt. A Mol átlagos finomítói árrése 2014-ben várhatóan 30 százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyi értéknél. Ugyanakkor az idei második félévben a gazdasági fellendülés már eredményezhet némi javulást a talpon maradt finomítók jövedelmezőségében. Jövőre pedig még kedvezőbben alakulhat a Mol finomítóinak eredményessége, amelyet támogat a javuló külső környezet és az elmúlt években végrehajtott nagyszabású hatékonyságjavító intézkedések sorozata is - emelik ki a cég elemzői.

A Mol és a horvát kormány között elmérgesedett kapcsolat helyreállítására egyhamar nem számítanak. A Mol előtt többféle opció is áll, ezek közül csak egy az eladás, amit viszont a Concorde elemzői nem feltétlenül tartanak jó megoldásnak, tekintettel az INA stratégiai fontosságára Kelet-Európa energetikai térképén. A megoldás szerintük többféle lehet, például kompromisszum, eszközeladás, részvénycsere is. Akármelyik opciót választja is a Mol, az INA jelenlegi helyzete tarthatatlan. A tárgyalások viszont érdemi megegyezés és megbékélés nélkül akár a következő horvát parlamenti választásokig elhúzódhatnak, amelynek időpontját előreláthatólag 2016 februárjára tűzik ki - emelik ki az anyagban.

A Mol értékeltsége - a 2015-re várt eredményszámok alapján és véleményünk szerint - már vonzó kockázat/hozam párosítást kínál - írják. Az INA értékeltségének átgondolása és precízebb elvégzése nyomán az év végi célárukat hat százalékkal 14 300 forintra emelték, amely így több mint 20 százalékkal magasabb, mint a jelenlegi piaci ár. A várható osztalékhozam nagyságrendileg két százalék hosszú távon. A Mol 4,8-szoros 2015-ös tisztított EV/EBITDA szorzója a versenytársak értékeltségéhez képest kilenc százalékkal alacsonyabb. A Concorde elemzői ezért intézményi ajánlásukat Egyenlő súlyozásról Felülsúlyozásra javították.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!