Nem engedte meg egyelőre a tőzsdére lépést a Nasdaq a marihuána termesztőknek és fogyasztóknak közösségi hálózati szolgáltatást nyújtó Massroots számára - tudósít a Marketwatch. A Massroots eredetileg tavaly augusztusban jelentette be, hogy a Nasdaq-ra szeretné vinni a részvényeit, az ehhez szükséges dokumentumokat áprilisban nyújtotta be a tőzsde részére. A cég részvényeivel már most is lehet kereskedni tőzsdén kívüli forgalomban, az OTC Markets Group OTCQB-nek nevezett platformján, ahol tipikusan még korai fejlődési fázisban lévő cégek részvényeit forgalmazzák.

A Nasdaq visszautasításának indokai között a Massroots közleménye szerint szerepelt, hogy a cég tevékenységét könnyen úgy lehet megítélni, hogy elősegíti egy illegálisnak minősülő anyag forgalmazását. A Massroots nem foglalkozik közvetlenül kannabisz termesztéssel, vagy forgalmazással, alkalmazása arra szolgál, hogy iparági híreket adjon a kannabisz fogyasztóknak és az iparágban legálisan működő cégeknek. A cég szerint alkalmazásuknak jelenleg 900 ezer felhasználója van.

Ez volt a kikosarazás oka

A bevezetési szabályai között a Nasdaq szerepelteti, hogy azokban teljes mértékben tartja magát az Egyesült Államok szövetségi törvényeihez. Szövetségi szinten az Egyesült Államokban a marihuána továbbra is illegálisnak minősül, annak ellenére, hogy az orvosi célú használatát 23 államban legalizálták, s 4 államban, valamint Columbia körzetében már rekreációs célokra való felhasználását is engedélyezik.

A cég maga is felhívta erre az ellentmondásra a figyelmet a bevezetéshez csatolt anyagiban. Mint írják, nincs arra garancia, hogy az Obama-kormány álláspontja, amely szerint a legális fogyasztását engedélyező államban nem veszik szigorúan a vonatkozó szövetségi törvények végrehajtását. Egy új kormányzat a korábbinál a cég számára kedvezőtlenebb hozzáállást tanúsíthat azzal, hogy a szigorúbb szövetségi szabályozás végrehajtását forszírozza ezen államokban is - írják. Az anyagban egyébként más kockázati tényezőket is említette, ilyen az, hogy a cég 2015-ben 8,5 millió dollárnyi veszteséget termelt, s belső pénzügyi jelentési rendszere nem hatékony - írja a portál.

A Massroots fellebbezni fog a Nasdaq döntése ellen. "Már jó párszor keresztülmentünk hasonló dolgokon, az Apple például 2014-ben eltávolította alkalmazásukat az Appstore-ból, ezt a döntést végül felülbírálták" - emlékeztetett Isaac Dietrich, a cég vezérigazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!