A befektetési banki részleg: az értékpapír és kötvény illetve a deviza és árupiaci divíziók az alacsony kereskedési volumen miatt 256 millió frankos adózás előtti mínuszt jelentettek, szemben a bázisidőszak 100 milliós profitjával. Csoportszinten a tavalyi utolsó negyedévben 76 százalékot zuhant a nettó eredmény, 393 millió svájci frankra, míg az egész éves profit 4,23 milliárd frankra csökkent a megelőző évi 7,53 milliárdról.

Az elemzők a negyedévre ennél lényegesen jobb eredményre számítottak, a konszenzus 739 millió frankot prognosztizált, annak tükrében, hogy a bevételi oldalon a visszaesés ennél kisebb volt, összesen 16 százalékkal 6 milliárd frankra csökkent.

A hiba a költségcsökkentési programban lehet, aminek keretében bár masszív leépítéseket hajt végre Svájc legnagyobb pénzügyi szolgáltatója, a bérpolitikában továbbra is bőkezű, ráadásul nem a rugalmas prémiumfizetésekbe fektet, hanem a fix javadalmazási küszöböt emelte meg a frissen debütált vezérigazgató.

Emellett az UBS-nek is, más befektetési bankokhoz hasonlóan a legfőbb problémát az eurókrízis okozza, ami miatt lanyha az ügyfelek kereskedési aktivitása, és a bank értékelő közlemény szerint ebben változást a tavalyi silány évhez képest idén sem vár a menedzsment. Ezért idén a fókuszban a tőkehelyzet erősítése és költségmegtakarítási program továbbvitele áll - teszi hozzá a közlemény.

A racionalizálás üteme egyébként eddig nem volt visszafogott, tavaly év végén 1100 dolgozójától vált meg világszerte a társaság. A cég likviditási és tőkehelyzet szempontjából erős, például a bázeli irányelvek szerint számított tőkemegfelelési mutatója év végén 16 százalékon állt. Jó jel, hogy a válság idején több száz milliárd frankkal apadt kezelt vagyon az év utolsó három hónapjában, ha szerényen is - nettó 3 milliárd frankkal - de nőtt, főleg a feltörekvő és távol-keleti térségben.

A helyzet szépítésére Sergio Ermotti vezérigazgató a tavalyi eredményből papíronként 0,10 frankot osztalékformájában visszaoszt a tulajdonosoknak, pedig Svájc legnagyobb bankja az utóbbi öt évben egyszer sem fizetett osztalékot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!