A DAX mind a 30 komponensének árfolyama esett, s igen szűk volt azon papírok tábora, amelyek beérték 2 százaléknál kisebb veszteséggel. A frankfurti mutatót a leginkább az autógyártók, illetve a Deutsche Telekom (DT) húzta le, a távközlési óriás papírjai átszakították a történelmi és lélektani határt jelentő 10 eurós árfolyamszintet. Mindez azt jelenti, hogy a DT-részvények kurzusa egy év alatt közel a harmadára olvadt, s az elmúlt 27 hónapban nagyjából a belga vagy a svájci GDP értékével megegyező veszteség érte a cég piaci kapitalizációját. Az autógyártók megítélésére az hatott negatívan, hogy a UBS Warburg leminősítette az iparág európai részvényeit, ráadásul megfigyelők szerint jelentős profitkivét is lenyomta az árfolyamokat. Különösen rosszul szerepeltek a tech-papírok, a BitKom iparági szövetség ugyanis 4,2 százalékról 1,7 százalékra csökkentette a német IT- és kommunikációs-szektor idei növekedésére vonatkozó várakozását, ráadásul 2003-ban sem vár számottevő javulást. A Footsie-t elsősorban a bankok és az olajipari cégek részvényei küldték padlóra, de - a Vodafone vezetésével - nagyot estek a telekompapírok is. A Vodafone árfolyamát az rengette meg, hogy japán részlege, a J-Phone növelte az eladott mobiltelefonok árába beépített támogatást, így próbálva meg felvenni a konkurencia által odadobott kesztyűt. A nap vesztese a világ hetedik legnagyobb acélgyártója, a Corus volt, miután a cég az acélárak várható esésére hivatkozva profitfigyelmeztetést adott ki. A tech-szektor szintén kitett magáért, az FTSE-100 indexből még ebben a hónapban kikerülő Logica és ARM Holdings 5, illetve 4 százalék feletti zuhanást produkált. Párizsban a France Télécom volt a legnagyobb vesztes, a cég részvényei soha nem látott mélyponton landoltak, Európa legnagyobb szoftver és menedzsment tanácsadó cége, a Cap Gemini papírjai pedig - amelyeket a Merrill eladásra javasolt - ötéves minimumárfolyamon zártak. A UBS Warburg leminősítése nyomán nagyot estek az autógyártók részvényei is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!