Az arany drágulásának folytatódására számítanak a JPMorgannél - írja a CNBC.com. A JPMorgan Private Bank szakértője, Solita Marcell szerint új és tartós bikapiacra lehet felkészülni a nemesfém árfolyamában. A nemesfém árfolyama idén eddig mintegy 20 százalékkal emelkedett, azután, hogy három éven keresztül csak veszített értékéből.

A szakember szerint a nemesfém unciánkénti árfolyama idén elérheti még az 1400 dolláros szintet is. Ennek oka, hogy a nagy devizákban olyan alacsonyra nyomták le a hozamokat a jegybankok, hogy a befektetők nyugodtan tekinthetnek alternatív devizaként is a nemesfémre. Ráadásul az alacsony hozamok miatt úgy véli, asok jegybank devizatartalékának kezelője is úgy dönthet, hogy növeli az arany arányát a tartalékokon belül.

Az arany hosszú ideje nem tapasztalt menetelése nyomás természetesen igazolni látják magukat azok a befektetők, akik akár régebb ideje is tartanak a nemesfémből. Paul Singer, a 28 milliárd dollárt kezelő Elliott Management Corp. nevű hedge-fund vezetője szerint is a mostani ármozgások  egy újabb felfelé menet kezdetét jelentik, s nem pedig egy rövidebb távú felívelést - írja a Bloomberg. Szerinte az arany árfolyamát tovább fogja hajtani az a folyamat, amely során a világ vezető jegybankjai egymást túllicitálva igyekeznek devizáikat elértékteleníteni.

A Goldman Sachs elemzői ugyanakkor más véleményen vannak. Nemrég publikált elemzésükben ugyan megemelték az aranyárfolyamára adott 3, 6 és 12 havi prognózisukat, azonban ezek még így is a jelenlegi árszint alatt találhatóak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!