Az ország második legnagyobb erőműve, a 45 éves múltra visszatekintő visontai Mátrai Erőmű Zrt. tavaly 101 milliárd forintos árbevételt és 16,7 milliárdos adó előtti eredményt ért el. A társaság több mint 7 milliárd forint adót fizetett, a 8,9 milliárdos adózott eredményt a tartalékokból kiegészítették és végül a közgyűlés 10 milliárdos osztalék kifizetéséről döntött. 2013-ban 10,5 milliárdos eredményből 5 milliárdot fizettek ki osztalékként a cég.

A közgyűlés érdekes színfoltja volt, amikor az igazgatóság javaslatával szemben a részvények 26 százalékával rendelkező MVM Zrt. képviselője azt javasolta, hogy az erőmű egyáltalán ne fizessen osztalékot, ezt azonban a két német tulajdonos (az RWE és az EnBW) valamint az egy százalékot képviselő kisrészvényesek leszavazták, így az MVM - ha duzzogva is - 2,6 milliárdot kap.

Valaska József elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a Mátrai idén is hasonló eredményre, a részvényesek pedig jövőre is a mostaninál megegyező osztalékra számíthatnak. A részvényenként 2930 forintos osztalék fordulónapja június 3. Az elnök-vezérigazgató lapunknak elmondta: idén a Mátrai Erőmű 6,4 milliárd forintos költséggel felépít egy 15 megawattos fotovoltaikus erőművet. A 37 hektáron elhelyezkedő 73 400 napelem beruházási költségének felét az állam állja, a szektort terhelő Robin Hood-adóból 3,2 milliárdot leírhat a cég.

A közgyűlés meglepetése, hogy az erőművet 23 évig kivételes eredményességgel vezető, a magyar energetikai szektor "nagy öregjének" számító Valaska József - novemberben esedékes nyugdíjba vonulására tekintettel - kikerült az igazgatóságból. A részvényesek döntése alapján Valaska József novembertől a társaság felügyelőbizottságának lesz a tagja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!