Csak átmenetileg hozott fellélegzést szeptember elején a svájci jegybank (SNB) lépése, amikor is kijelentették, hogy minden eszközzel védeni fogják az euró/svájci frank keresztárfolyamban az 1,2-es szintet.

A frank forinttal szembeni árfolyamában ez mindössze arra volt elegendő, hogy a korábban, hosszú idő alatt kiépült, majd áttört 223-227 közötti ellenállást (most már támaszt) tesztelje az árfolyam. A támadás ezúttal az euró/forint keresztárfolyam felől érkezett, most a forint euróval szembeni gyengülése miatt drágul az alpesi deviza.

Bármi legyen is az ok, a technikai kép változatlan, a frank forintban számolt árfolyamát folyamatosan emelkedő csúcsok és emelkedő mélypontok sorozata jellemzi, bizonyítva, hogy frankdrágulás trendje ép és egészséges. A trend mindaddig él, ameddig meg nem fordul, így - kizárólag a technikai elemzés eszközeit használva - továbbra is egyre drágább svájci frankra kell számítani. Átírhatja persze ezt a forgatókönyvet, ha az SNB a jelenleginél magasabb célárfolyam (gyengébb frank) mellett kötelezi el magát.

 


A forint/frank hetes grafikonján annyi történt, hogy az említett támasz-szintről történt elpattanás követően a frank árfolyama ismét a csatorna teteje felé vette az irányt. Hogy elérheti ismét a hosszabb távú trendcsatorna tetejét, egyelőre nem tudni, ez jelen pillanatban 280 forintos árfolyamot jelentene, addig gyengébb ellenállások várják az árfolyamot, az egyik fontosabbnak tűnő 250 és 255 forint között. A frank hosszabb távú emelkedő trendjének a megfordulására első körben akkor lehetne számítani, ha alacsonyabb mélypontot csinálna az árfolyam, ez jelen esetben legalább 220, vagy inkább ez alatti zárást jelentene.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!