Sokat javult a forint várható árfolyamának a megítélése, legalábbis erre utal a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank közös felmérése, amelyet 65, régióval foglalkozó pénzügyi szakértő és portfóliómenedzser megkérdezésével készítettek. A felmérésben résztvevők már csak nettó 18 százaléka vár további forintleértékelődést a következő hat hónapban, november végén még elképesztően magas, nettó 44,1 százalékos volt ez az arány. Meg kel jegyezni azonban, hogy ezzel a magyar deviza még mindig kilóg a sorból, az összes többi régiós deviza esetében az euróval szembeni felértékelődést tartották valószínűbbnek a szakértők. Az egy hónappal ezelőtti szélsőségesen pesszimista hangulatra egyébként a felmérés hét éves történetében korábban egyszer volt példa, tavaly év végén, akkor masszív forintesés követte a rossz hangulatot.

Forintárfolyam és hangulat
Kép: Napi.hu


A mostani hangulatjavulásban fundamentális és technikai jellegű tényezők egyaránt szerepet kaphattak. Egyrészt az ECB részéről azóta egyre többen várják azt, hogy jövőre masszív kvantitatív lazításba kezd, s ez az elemzők szerint kedvező hatással lehet a régiós devizák árfolyamára. Másrészt az euró/forint keresztárfolyamra az elemzői előrejelzések zöma az idén megszokott, 301-317 forintos sávban való maradást tartják valószínűnek, így érthető, hogy a sáv aljához közel többen vártak gyengülést, mint a sáv tetejének megközelítésekor.

Javult a BUX index várható teljesítményének megítélése is: a szakértők körében jelenleg a felmérés bull/bear hányadosa 2,25-ön áll, egy hónapja még 1,4 volt. Ez viszont nem jó hír. A felmérés történetében ugyanis a BUX-szal kapcsolatos hangulati felmérés klasszikus mintát követett, szélsőségesen optimista hangulatot általában esés, pesszimistát pedig emelkedés követett. Bár a mostani érték nem tekinthető szélsőségesen optimistának, azonban az, hogy az elmúlt időszak gyenge BUX-teljesítményét javuló várakozások kísérik, nem az emelkedést támogató tényezőnek tekinthető.

BUX index és hangulat
Kép: Napi.hu


A régió többi országához hasonlóan kedvezőbb lett a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének megítélése is. Novemberben még a válaszadók nettó 20 százaléka azt rossznak vélte, most semleges helyzet alakult ki, ugyanannyian tartják azt rossznak, mint jónak. Ennél rosszabb pontszámot Törökország, Ausztria, és Horvátország kapott. A kilátások viszont a régióban szinte egyedülálló módon romlottak, nettó 9,5 százalék szerint ugyanis azok rossznak tekinthetők, ez 9,6 százalékpontos csökkenés egy hónap alatt. Magyarország mellett csak Törökországnak sikerült negatív számot produkálnia ebben a tekintetben, ott a szakértők nettó 2,6 százaléka várja a helyzet kedvezőtlenebbre fordulását.

Az infláció gyorsulását nettó 23 százalék várja a következő hat hónap során, ez a régióban a legmagasabb érték, azonban közel 20 százalékpontos csökkenést jelent az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest.  Csökkent mind a hosszú, mind a rövidtávú forintkamatok emelkedését valószínűsítő elemzők tábora, azonban előbbi esetében még mindig az azok lemorzsolódását, utóbbinál pedig felfelé való elmozdulását várók vannak többségben.

A régió egészének gazdasági kilátásai jelentősen jobbak lettek novemberhez képest: nettó 30,5 százalék vár javulást a következő hat hónapban. A ZEW ezúttal rákérdezett a válaszadóknál véleményük okaira is. A többség szerint a kilátások javulása elsősorban a növekvő belföldi és külföldi keresletnek, valamint a csökkenő olajáraknak köszönhető. Ugyanakkor a régió kilátásait jelentősen rontják az orosz-ukrán konfliktus negatív hatásai.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!