Negatívan érintheti a külföldiek kezén lévő magyar állampapír-állományt és ezen keresztül a forintot, ha tartósan ilyen magas marad a svájci frank jegyzése - vélik a Napi Gazdaság Online által megkérdezett szakértők. E hatás mértéke erősen függ ugyanakkor attól, hogy mennyire tartják vonzónak a hazai papírok által kínált viszonylag magas hozamokat.

Ország-stressztesztet jelent a méregdrága frank

A svájci frank forintárfolyamának mozgása teljes mértékben, az euróé pedig jórészt technikai jellegű, érdemi volumen nélkül - így kommentálta az ING Bank devizaüzletágának vezetője azt, hogy a devizapiaci események dacára helyben jártak az állampapírpiaci referenciahozamok kedden. Szerdán a szerény és délutánra már átmenetinek mondható forinterősödés mellett számottevően csökkentek a hosszú hozamok, majd csütörtök délelőtt helyben jártak.

Kolba Miklós a Napi Gazdaság Online kérdésére hozzátette: a forint most nincs a globális figyelem középpontjában, de ez nem jelenti azt, hogy hátradőlhetnénk. Közelről kell figyelni az állampapírpiaci fejleményeket, hiszen gigantikus állomány van külföldi kézen. A rekorderős svájci frank igencsak próbára teszi az ország stressztűrő képességét - nem vagyunk berendezkedve arra, hogy 260 körül legyen a frankárfolyam, hosszú hónapokig. Minél tovább itt van a jegyzés, annál esélyesebb, hogy egyre kockázatosabbnak látják majd a magyarországi befektetést, így akár kötvényeladási hullám is beindulhat. Ha így lesz, az már valós forintgyengülést indíthat be - vélekedett Kolba.



Az általános piaci vélekedés szerint a külföldi befektetők inkább kivárnak a magyar állampapír pozícióikat illetően, nincsenek érdemi eladások (ezt jelzi a történelmi csúcs közelében lévő állományuk is), mert ha nagyobb tételben kezdenének eladni, akkor igen nehéz lenne azt ténylegesen, viszonylag jó árak mellett végrehajtani a piac "kiszáradása" miatt - áll a Portfolio.hu kommentárjában.

Kulcskérdés a hozam

Valóban óriási kockázatot jelent a svájcifrank-kitettség, ami negatívan érintheti a magyar GDP-növekedést, ám a hatás attól függ, hogy milyen szinten és mennyire tartósan ragad be az árfolyam - véli Karsai Péter. A Commerzbank devizapiaci üzletkötője azt reméli, hogy a jegybankok előbb-utóbb előállnak valamiféle hatásos megoldással és megnyugszik a piac. A szakember szerint lehetséges ugyan, hogy csökkenésnek indul a külföldiek kezében lévő állomány, ám azt látni kell, hogy a magyar gazdaság a válság kitöréséhez képest sokkal jobb állapotban van, a piac pozitívan értékeli az adósságcsökkentést, a külkerszámok jók, az infláció alacsony. Nem utolsósorban a hozamok is viszonylag magasak, így nagy eladási hullámra nem számít.

Márpedig a kamat és a viszonylagos biztonság kulcskérdés. Amint arról korábban beszámoltunk, a világ nagybankjai máris újabb problémával szembesülnek: ezúttal nem hiteleik behajthatatlansága vagy a forrásszűke jelenthet gondot, hanem a túl sok betét, a túlzott forrásbőség. Miután Svájc és Japán mindent megtesz annak érdekében, hogy elvegye a befektetők kedvét a frank és a jen vásárlásától, az arany pedig a 2008-09-es világválság kezdete óta kétszeresére drágult, és kérdés, hogy ez meddig folytatódhat, lassan nem marad biztonságos menedéket ígérő befektetési lehetőség, amibe a tőketulajdonosok kimenekíthetnék pénzüket az egyre kockázatosabb reálszférából, illetve áru-, részvény- és kötvénypiacokról. Ezért "beteszik a párna alá", azaz készpénzben, betétekben kezdik tartani vagyonukat.

Sérülékenyek vagyunk

Szinte biztos, hogy Magyarország kockázati megítélése romlani fog, és ezért főleg a svájci frank jegyzése tehető felelőssé. Magyarország sérülékenysége továbbra is kiemelkedően magas - nyilatkozta a Napi Gazdaság Online-nak Török Zoltán, a Raiffeisen piaci elemzője. Az ország csődkockázati mutatója tovább emelkedhet - az állampapírhozamok pedig úgyszintén. Arra viszont kisebb az esély, hogy "felrobban" a hazai állampapírpiac - véli Török, aki szerint inkább a lassú, de mederben tartott hozamemelkedés a valószínűbb. A szakember ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy 2008 szeptember közepe - a Lehman bukása - és október eleje-közepe között még viszonylag nyugodtan figyeltük az ország határain túl zajló folyamatokat aztán egyszer csak címlapokra kerültünk, a CNBC pedig a Parlament elől élőben közvetített a magyar válságról...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!