Az év első felében folytatódhat a részvény- és árupiacok menetelése a Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint. Úgy vélik, még jó 10 százalékos emelkedés valószínű az év első felében, mielőtt az év végéhez közeledve megindulna a lejtmenet.

Michael Hartnett, a cég vezető befektetési stratégája szerint ugyan ez már a végső nekirugaszkodása lehet csak a piacnak, azonban a történelem azt mutatja, az ehhez hasonló rallyk elég drasztikus áremelkedést szoktak hozni, mielőtt tetőznének - írja a CNBC.com.

A mostani emelkedést, amely 2015 februárjában kezdődött, egy lehűlés követi majd 2017 második felében a piacokon - írják a bank elemzői. Az első megingásra már január-februárban számítanak, azonban szerintük nem lesz igazán komoly korrekció az első negyedévben a végső nekirugaszkodást megelőzően. Az ilyen felfelé mozgások általában elég nagyok szoktak lenni.

A lejtmenet megindulásának egyik jele az lehet, ha valami igazán kellemetlen dolog történik a piacokon, s például az amerikai dollár és az arany árfolyama is párhuzamosan emelkedni kezd. Jelenleg ennek ugyan nincs jele, azonban Hartnett szerint résen kell lenni, ha a kötvények és a bankrészvények is komolyabban esni kezdenének.

Az aranyat jelenleg mindenki utálja, azonban eljön az a pont, amikor a befektetők elkezdenek majd aggódni az infláció miatt, s ekkor a nemesfém árfolyama is fordulhat. Erre szerinte akkor kerülhet sor, amikor a Fed és a többi jegybank is elkezdi kivonni a likviditást a piacokról.

A Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint az S&P 500-as index 2300 ponton fejezheti be az évet, ez alig 30 ponttal magasabb a jelenlegi értéknél.

Hartnett szerint a befektetőket rövidebb távon a Fed közelgő, február elsejei, vagy március közepi ülései aggaszthatják, különösen akkor, ha az amerikai bérek növekedése eközben gyorsul. A múlt pénteki munkaerő piaci jelentés már amúgy is a legnagyobb emelkedést mutatta az amerikai órabérekben 2009 óta. Ez, párosulva az erős foglalkoztatási adatokkal a korábban vártnál gyorsabb lépésekre ösztönözheti a Fedet - tette hozzá. Ez már szerinte olyan változás lenne, ami legalábbis megakaszthatja a kockázatosabb eszközök árának további emelkedését.

A mostani emelkedés a stratéga szerint több dolognak is köszönhető egyszerre. Szerinte az amerikai és a globális gazdaság már a választások előtt is javuló képet mutatott. Ehhez jöttek a frissen megválasztott elnök ígéretei az adórendszer vállalatoknak kedvező átalakításáról és az állami infrastrukturális beruházások felpörgetéséről, ami tovább fűtötte a várakozásokat.

A felfelé menet végét jelezheti az is, ha a befektetők pozicionáltsága extrém módon optimistává válik, s a cégekkel szemben támasztott profitnövekedési várakozások is extrém módon optimistává válnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!