Még ennél is durvább árak jöhetnek

A részvénypiac és az árupiac még jó 10 százalékot emelkedhet az év első felében, utána viszont olvadásnak indulhatnak az árfolyamok a Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint. Bár az év első két hónapjában lehet némi bizonytalankodás a piacon, azonban nem várnak nagyobb korrekciót a végső emelkedés előtt.
Napi.hu, 2017. január 10. kedd, 11:38

Az év első felében folytatódhat a részvény- és árupiacok menetelése a Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint. Úgy vélik, még jó 10 százalékos emelkedés valószínű az év első felében, mielőtt az év végéhez közeledve megindulna a lejtmenet.

Michael Hartnett, a cég vezető befektetési stratégája szerint ugyan ez már a végső nekirugaszkodása lehet csak a piacnak, azonban a történelem azt mutatja, az ehhez hasonló rallyk elég drasztikus áremelkedést szoktak hozni, mielőtt tetőznének - írja a CNBC.com.

A mostani emelkedést, amely 2015 februárjában kezdődött, egy lehűlés követi majd 2017 második felében a piacokon - írják a bank elemzői. Az első megingásra már január-februárban számítanak, azonban szerintük nem lesz igazán komoly korrekció az első negyedévben a végső nekirugaszkodást megelőzően. Az ilyen felfelé mozgások általában elég nagyok szoktak lenni.

A lejtmenet megindulásának egyik jele az lehet, ha valami igazán kellemetlen dolog történik a piacokon, s például az amerikai dollár és az arany árfolyama is párhuzamosan emelkedni kezd. Jelenleg ennek ugyan nincs jele, azonban Hartnett szerint résen kell lenni, ha a kötvények és a bankrészvények is komolyabban esni kezdenének.

Az aranyat jelenleg mindenki utálja, azonban eljön az a pont, amikor a befektetők elkezdenek majd aggódni az infláció miatt, s ekkor a nemesfém árfolyama is fordulhat. Erre szerinte akkor kerülhet sor, amikor a Fed és a többi jegybank is elkezdi kivonni a likviditást a piacokról.

A Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint az S&P 500-as index 2300 ponton fejezheti be az évet, ez alig 30 ponttal magasabb a jelenlegi értéknél.

Hartnett szerint a befektetőket rövidebb távon a Fed közelgő, február elsejei, vagy március közepi ülései aggaszthatják, különösen akkor, ha az amerikai bérek növekedése eközben gyorsul. A múlt pénteki munkaerő piaci jelentés már amúgy is a legnagyobb emelkedést mutatta az amerikai órabérekben 2009 óta. Ez, párosulva az erős foglalkoztatási adatokkal a korábban vártnál gyorsabb lépésekre ösztönözheti a Fedet - tette hozzá. Ez már szerinte olyan változás lenne, ami legalábbis megakaszthatja a kockázatosabb eszközök árának további emelkedését.

A mostani emelkedés a stratéga szerint több dolognak is köszönhető egyszerre. Szerinte az amerikai és a globális gazdaság már a választások előtt is javuló képet mutatott. Ehhez jöttek a frissen megválasztott elnök ígéretei az adórendszer vállalatoknak kedvező átalakításáról és az állami infrastrukturális beruházások felpörgetéséről, ami tovább fűtötte a várakozásokat.

A felfelé menet végét jelezheti az is, ha a befektetők pozicionáltsága extrém módon optimistává válik, s a cégekkel szemben támasztott profitnövekedési várakozások is extrém módon optimistává válnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .