A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A június eleji mélypontról lokális csúcsra húzta az amerikai és európai indexeket a befektetői optimizmus. Az USA-ban látványosabban érződött a hatás, mivel itt a makrogazdasági kilátások is egyelőre segítik a hetedik hete tartó emelkedést. Európában viszont a jegybanki akciót övező várakozások támogatták a részvényvásárlásokat. Az eddig felülteljesítő defenzív papírok helyét az év hátralévő részében a növekedési papírok vehetik át − vélik elemzők, hozzátéve, sok múlik azon, szeptemberben mit lépnek a jegybankok.

Ázsia egyelőre leszakadóban, itt a jüan korrekciója és a romló gazdasági kilátások miatt vonnak ki tőkét a kockázatos eszközökből, ám az októberi kínai pártkongresszust követően akár még fordulat is beállhat − mondta el lapunknak Blahó Levente, a Raiffeisen bank elemzője. Blahó szerint ma még korai a kínai részvényekre fogadni, a nagy kérdés majd a hatalomátadást követően lesz: mit lép az új vezetés az ingatlanpiac stabilizálására, és hogyan reagál a jüan. Ha beindítanak egy komoly stimulust, akkor a mostani mély szintekről akár látványosan is visszaránthatják a Shanghaj Composite-ot − tette hozzá.

Kína alulteljesítését jól mutatja, hogy míg a nyugati tőzsdék a 2008-as válság előtti szintjük közeléig korrigáltak, addig például a Shanghaj Composit a 2009. márciusi mélypontja közelében van. A régiós relatív teljesítmények az év hátralévő részében aligha változnak, ám a kockázatkerülés visszatérése még kijózanodást okozhat a nyugati térfélen − emelte ki Blahó. Kínában viszont a harmadik negyedéves GDP-adat lehet fontos, mivel ebből már látszani fog, hogy a pártállam idei 7,5 százalékos növekedési prognózisa tartható-e.

Kép: Napi grafikonok

Az S&P−500 év eleje óta több mint 12 százalékot emelkedett, a kedden beállított 4 éves csúcsra a befektetők kockázati étvágya röpítette az indexet. Ezt mutatja, hogy az utóbbi évek magasabb kockázati értékkel forgó növekedési szektorai teljesítettek felül: a pénzügyi, az it- és az energiapapírok. Külön érdemes kiemelni az it-szektort, ahol a piacvezető Apple állított be rekordárfolyamot 674,88 dolláron, és egymaga hozta az S&P forgalmának jelentős hányadát, ami az augusztusi lanyha kereskedésben nem volt nehéz.

Blahó Levente úgy látja, a piacon túlárazzák az optimizmust, ami a következő két hétben még felfelé hajthatja az árakat, ám ezt követően könnyen jöhet a kijózanodás. Ekkor ül össze a Fed és az ECB, emellett ekkor dönt az ESM állandó válságalap német részvételéről a karlsruhei alkotmánybíróság − mondja Blahó, kiemelve, hogy az október befektetői szempontból jellemzően nem túl kellemes hónap .

Az amerikai optimizmust nemcsak a Fed újabb kötvényvásárlását övező várakozás hajtja, hanem a vártnál jobban sikerült vállalati jelentések. Utóbbinak köszönhető, hogy az USA felülteljesítette a nemzetközi tőzsdéket. Az amerikai társaságok háromnegyede jobb eredményről számolt be, mint amit az elemzők jeleztek, és elképzelhető, hogy az S&P idei EPS-átlaga átlépi a 100 dollárt − osztotta meg előrejelzését a Financial Timesszal Jack Albin, a Harris Private Bank befektetési igazgatója, aki szerint az indexnek így sikerül áttörnie az 1450-es szintet.

Érdemes inkább kivárni?

Kevésbé optimistán látja az amerikai parkett jövőjét Graham Secker, a Morgan Stanley szakértője, aki szerint a piac egyértelműen túláraz. Mint a Wall Street Journalnek fogalmazott: a makroadatok nem támasztják alá a várakozásokat, és hogy ősszel mi történik, az nagyban múlik a Fed közbelépésén, valamint a novemberi amerikai elnökválasztás eredményén. Egyelőre inkább kivárásra érdemes berendezkedni Secker szerint, legalább a jövő hétig, amikor az amerikai jegybank éves találkozóját tartják Jackson Hole-ban (Itt jelentette be 2010-ben a második körös kötvényvásárlási programot Ben Bernanke).

A túlárazást mutatja, hogy az S&P határidős indexének árfolyama 2,6 százalékkal múlja felül a valós értékét, amit a kamat- és osztalékkörnyezet, valamint az opciós kontraktusok átlagos lejárati határidejével súlyoznak. Más sem számít nagy menetre a Jackson Hole-i, illetve a szeptemberi Fed-ülés előtt, a jelenlegi szinteken legfeljebb profitrealizálásra futja. Ugyanakkor a WSJ-nek nyilatkozó egyik közgazdász szerint a két QE már megtette a részvénypiaci hatását, ezért semmi szükség egy harmadikra. Sőt a piacok valószínűleg a QE3 elmaradásának már jobban örülnének, mivel ennek üzenete az lenne, hogy a Fed már látja a makrogazdasági stabilizációt.

Blahó Levente szerint az év végi amerikai teljesítményt a novemberi elnökválasztás lecsapódása is nagyban meg fogja határozni. A piacon egyértelműen annak örülnének, ha a törvényhozás és az elnöki páholy nem lenne megosztva. Blahó szerint a Wall Street hagyományosan a republikánusokat látja szívesebben az elnöki székben, de Obama elnök újraválasztása sem okozna gondot. Baj akkor lenne, ha a megosztott végrehajtó hatalom miatt nehezen tudnának megegyezni az államháztartási reformról, ami miatt jövőre beindulhat az amerikai gazdaságot recesszióval fenyegető automatikus költségvetési rendbetételi mechanizmus.

Európa bajban

Európában ennél is törékenyebb az "egyensúly", viszont itt a jegybanki reakció várható következményei is egyértelműbbek. A július−augusztusi rallyt Mario Draghi megjegyzése indította, amiben az ECB széles körű beavatkozásának lehetőségéről beszélt. A vállalati gyorsjelentések itt viszont nem sikerültek túl fényesen, a Stoxx600 cégeinek 48 százaléka rosszabb számot tett közzé a vártnál, míg 5 százalék volt csupán azok aránya, akik hozták a várakozásokat, a többiek felülteljesítettek.

Az elemzők Európában folyamatosan arra kényszerülnek, hogy leszállítsák az EPS-prognózisaikat − hívja fel a figyelmet Karen Olney, az UBS elemzője. Idén 8 százalékos eredményromlás várható a térségben, de elég nagy a különbség Európa egyes régiói között. Olaszországban és Spanyolországban például 12, illetve 22 százalékkal rontották EPS-várakozásaikat az intézetek a következő gyorsjelentési szezonra, míg Németországban csupán 7 százalékkal szállították le az előrejelzéseket. Érdekesség Finnország, ahol 22 százalékos volt a korrekció, ám ez nagy részben a Nokia romló kilátásaira vezethető vissza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!