Bár több stratégiai jelentőségű projektet és együttműködési szerződést is bejelentett a Rába a közelmúltban, a féléves számokon még nem nagyon érezhetik a befektetők ennek pozitív hatásait. A győri társaság az első félév folyamán növekvő árbevételről, csökkenő bruttó fedezetről és csökkenő EBITDA-ról volt kénytelen beszámolni. Igaz, az idei első félévből ezúttal hiányoztak nagy pénzügyi mínuszok, s így nettó eredmény szintjén pluszt tudott felmutatni a cég.


Az árbevétel csoportszinten mindössze 2,8 százalékkal bővült, ami Futómű üzletág 28 százalékos növekedésének, az Alkatrész üzletág enyhe emelkedésének és a Jármű üzletág erőteljes visszaesésének volt az eredője. A Futómű üzletág fő, észak-amerikai piaca jelentősen, mintegy 45 százalékkal bővült, ehhez képest az innen származó bevételek jóval szerényebb mértékben nőttek, míg Európában - amely egyelőre kisebb súlyt képvisel - sikerült a piac 60 százalékos növekedését meghaladó ütemben fejlődni. A növekvő árbevételhez viszont 600 millió forinttal, 3,13 milliárd forintra csökkenő bruttó fedezet társult az időszakban, ezt némileg ellensúlyozta az egyéb ráfordítások és kiadások javuló egyenlege, így az üzemi eredmény "mindössze" 250 millió forinttal romlott a tavalyihoz képest. A masszív fedezetromlást a jelentés az alacsony devizaárfolyamoknak, a Jármű Kt. alacsonyabb terhelésének és annak tulajdonította, hogy az alapanyagár növekedés vevőkre történő áthárítása időben csúszik.

Az okok között említik még az új elnyert üzletek kezdeti, egyszeri költségeit. Köszönhetően annak, hogy a hitelek átértékelése ezúttal papíron nyereséget hozott a cégnek, sikerült az első hat hónapot nettó szinten pozitív eredménnyel zárni, nettó 250 milliós profit szerepel a jelentésben a tavaly közel egymilliárdos mínusz után. A hitelállomány az első negyedév végéhez képest is növekedett, immár 11,2 milliárd forint a március végi 10,8 milliárd forint után.

Sajnos a pozitív üzemi eredmény ellenére egyetlen üzletág sem tudta az első hat hónapot operatív szinten pluszban zárni. Az EBITDA 1,58 milliárd forintról 1,27 milliárd forintra csökkent, így a növekvő árbevétel mellett elég jó második félévre lehet szüksége a társaságnak, ha a menedzsment célját- az EBITDA szinten tartását éves szinte - el szeretné érni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!